elektroenergetika

Više od milion domaćinstava smanjilo potrošnju
5 Sep 2023 - danas

U proteklih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji ostvarivalo je manju potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je rekla da domaćinstva, kako bi smanjila račun za struju, treba da obrate pažnju na potrošnju u višoj i nižoj tarifi, jer je niža, noćna tarifa, četiri puta jeftinija nego dnevna.

Za građane koji su socijalno ugroženi preporuka i apel je da u gradu ili opštini gde žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto, navela je Dubravka Đedović za Politiku.

Prema njenim rečima, novac u budžetu je obezebeđen tako da 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na besplatne kilovate struje ili popust za isporučenu toplotnu energiju.

„Važno je samo da podnesu zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi, a prijavljivanje je moguće tokom cele godine“, izjavila je Dubravka Đedović.

Ona je rekla da korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica ne moraju ponovo da dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju zahtev na kojem biraju za kakav energent žele da ostvare popust.

Dubravka Đedović je izjavila da i seoska domaćinstva mogu da ostvare to pravo, bez obzira na broj stambenih jedinica, jer se gledaju, pre svega, prihodi, a olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja, kojima bi isključenje struje ugrozilo život.

Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa, navela je Dubravka Đedović.Povezane vesti SRBIJA

20 Sep 2023 Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana novimagazin, biznis

15 Sep 2023 Bezbednost i strogi standardi su prioritet za puštanje B3 danas

13 Sep 2023 Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica blic

19 Avg 2023 EPS u prvoj polovini 2023. ostvario tri puta veću neto dobit od planirane euronews

12 Avg 2023 Samo „pametna” brojila čitaju potrošnju iz solarnih panela politika

4 Avg 2023 Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta biznis

1 Avg 2023 Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS biznis

27 Jul 2023 Srpska berza struje počela sa dnevnom trgovinom rts

27 Jul 2023 Pad dalekovoda mnogo rizičniji od polomljenih solarnih panela politika

26 Jul 2023 SEEPEX pokrenuo unutar-dnevno trgovanje strujom novaekonomijaWeb Analytics