elektroenergetika

EPS jača saradnju u regionu
8 Nov 2021 - telegraf

Elektroprivrede Srbije i Republike Srpske uspešno će završiti izgradnju hidroelektrana na gornjem toku Drine i imaju mogućnosti da zajednički rade na novim projektima i investicijama, rekli su Milorad Grčić v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" i Luka Petrović, v. d. generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske".

Oni su na sastanku u sedištu EPS-a u Beogradu razgovarali o napretku projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", potencijalnim zajedničkim projektima, razmeni električne energije, mogućnostima usklađivanja planova remonta elektrana i jačanju saradnje.

- Jedan od vidova saradnje sa ERS je projekat koji smo zajedno pokrenuli na izgradnji HES "Gornja Drina" sa hidroelektranama "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" vredan 520 miliona evra, koji će proizvoditi oko 700 miliona kilovat-časova godišnje. Koliko je ovakav projekat važan vidi se posebno u vreme evropske i svetske energetske krize. Srbija širi energetske granice i svi lјudi koji žive sa leve strane Drine dobijaju sigurnost – istakao je Grčić.

On očekuje da će gradnja elektrana na Drini naići na razumevanje u Sarajevu i da će se nakon toga ubrzati realizacije projekta. Grčić je podsetio da je početkom nedelјe razgovarao i sa čelnicima "Elektroprivrede Crne Gore" i dodao da je projekat HE "Komarnica" sa EPCG "na korak" od početka realizacije.

- Ova dva projekta za proizvodnju energije iz obnovlјivih izvora su važna i za budućnost EPS-a i pokazuju da se EPS ne ponaša samo kako lider u region kada je proizvodnja električne energije u pitanju već se uklapa u politiku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije o "Otvorenom Balkanu" – rekao je Grčić.

V.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je da zajedničko preduzeće EPS i ERS već izvodi pripremne radove i priprema gradilište HE "Buk Bijela", prve od tri hidroelektrane u sistemu Gornja Drina i da smetnje koje dolaze od politički ličnosti iz Federacije BiH ne mogu da ometaju ovaj projekat.

- Važan projekat i za EPS i ERS je i hidroenergetski sistem Srednja Drina, u kojem bi se između Višegrada i Bajine Bašte gradile tri hidroelektrane, vredne 870 miliona evra, snage 320 megavata, sa proizvodnjom 1.200 MWh godišnje. Razgovarali samo i sa predstavnicima "Elektroprivrede BiH" i želimo da svi zainteresovani energetski subjekti budu uklјučeni u ovaj projekat - istakao je Petrović.

On je dodao da je i EPS izrazio interes da na neki način učestvuje u projektu HE "Boka" na lokalitetu Sutorina, koju razvijaju ERS i EPCG. HE "Boka" imala bi snagu 250 megavata i godišnju proizvodnju od oko 1.330 MWh.

- ERS i EPS mogu da podignu saradnju na viši nivo i u oblasti investicija, trgovine električnom energijom i razvoje energetske mreže. Možemo da usaglasimo planove rada remonta na elektranama, što se sada pokazalo važnim, a moglo bi da finansijski rastereti obe kompanije. Pokrećemo projekte koji su čekali decenijama i nadam se da će ova generacija otvarati radove i objekte, kao i nove perspektive opstanka našeg naroda na ovim prostorima i naše buduće energetske nezavisnosti, što nam je konačan cilј – zaklјučio je Petrović.

Povezane vesti SRBIJA

5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje danas

29 Nov 2021 Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine nedeljnik

29 Nov 2021 EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana b92

3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?! blic

15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno politika, dnevnik

6 Okt 2021 EPS obezbedio stabilnu proizvodnju i snabdevanje električnom energijom danas

6 Okt 2021 Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji novimagazin,danas

17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije bizlife, ekapija

17 Sep 2021 EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra blic

17 Sep 2021 EPS - Termoelektrane ostaju oslonac ekapijaWeb Analytics