elektroenergetika

EPS obezbedio stabilnu proizvodnju i snabdevanje električnom energijom
6 Okt 2021 - danas

Građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata, jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) obezbedila sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom, poručio je danas vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Gračić.

„Sistem EPS-a je na vreme pripremljen za zimsku sezonu, a aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a gradjani i privreda bili bi u mraku“, naveo je Grčić u saopštenju.

Dodao je da „neki danas upiru prst u EPS, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi“.

„Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, EPS-ove cene i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju“, rekao je Grčić.

Kako je istakao, berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene energenata stabilizovati, ali da se nikada neće vratiti na raniji nivo.

„Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. Megavat-sat struje, koji je početkom leta koštao 60 evra, sada se prodaje i po ceni izmedju 160 i 200 evra“, kazao je Grčić.

Ukazao je da zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država, a gradjani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu.

„Naš cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbedjenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme“, rekao je Grčić.

Navodeći da se evropske zemlje „bore da nabave dovoljno struje“, on je istakao da Poljska odbija da zatvara rudnike uglja, da Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto, da se Italija i Španija sbore sa ogromnim skokom cena od preko 30 odsto za domaćinstva, a da energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države.

„Samo domaćinski vodjen EPS omogućava stabilnost i bezbednost. EPS posluje pozitivno, za šest meseci ove godine imamo profit od 97 miliona evra, a samo od izvoza struje za prvih devet meseci EPS je zaradio 86 miliona evra“, rekao je Grčić.Povezane vesti SRBIJA

22 Nov 2021 Naredne godine 230 miliona evra za energetsku efikasnost rtv

15 Nov 2021 Uvode se pametna brojila u Srbiji sputnik

12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI alo

10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU! medija centar

8 Nov 2021 EPS jača saradnju u regionu telegraf

8 Nov 2021 Počelo sufinansiranje ugradnje solarnih panela b92

3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?! blic

1 Nov 2021 Energetičari za očuvanje termo-blokova, ekolozi izričito protiv danas

25 Okt 2021 HOĆEMO LI IMATI STRUJU IZ ATOMA? novosti

25 Okt 2021 Zeleno svetlo EU za otvaranje klastera 4 — šta to znači za Srbiju rtsWeb Analytics