elektroenergetika

Bor dobija prvu solarnu elektranu
4 Okt 2021 - bif

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Electric, koja je u vlasništvu SS&A Power Group, potpisale su Ugovor o zajedničkom Projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 MW u Boru. Ovo će biti prva solarna elektrana te snage u Srbiji i ona će biti izgrađena po najvišim ekološkim standardima, na prostoru ugrožene ekološke zone rudarskog otpada koja će biti pretvorena u solarni ekološki park.

Investicija vredna 40 miliona evra, obezbediće radna mesta za domaće stručnjake koji će raditi na projektu zajedno sa kolegama iz inostranstva. Početak radova na izgradnji planiran je za 2022.godinu. Implementacijom ovog Projekta, Bor i okolina će dobiti značajan izvor električne energije dobijene bez emisije ugljen dioksida.

Osim toga što će dobijena energija biti zelena, a vazduh čistiji, solarna elektrana će biti izgrađena na zemljištu koje je degradirano, nema upotrebnu vrednost i do sada je stajalo neiskorišćeno. U pitanju je lokacija koje je poznata kao „Visoki planiri“ – odlagalište jalovine sa rudničkih kopova u Boru. To je veštački stvoreno neplodno zemljište koje je idealna lokacija za postavljanje solarnih panela, zahvaljujući položaju i izloženosti suncu.

Povezane vesti SRBIJA

22 Nov 2021 Naredne godine 230 miliona evra za energetsku efikasnost rtv

15 Nov 2021 Razvoj električnih baterija rts

12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI alo

10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU! medija centar

8 Nov 2021 Počelo sufinansiranje ugradnje solarnih panela b92

8 Nov 2021 Blagoslov i prokletstvo energetike rts

4 Nov 2021 Na Novosadskom sajmu otvoreni jubilarni dani energetike i investicija ekapija

4 Nov 2021 Rekordne cene struje šok za privrednike rts

4 Nov 2021 Obnovljivi izvori energije u Srbiji nationalgeographic

27 Okt 2021 Većina građana Srbije želi da proizvodi struju iz obnovljivih izvora politikaWeb Analytics