elektroenergetika

Energetska tranzicija na Zapadnom Balkanu
1 Okt 2021 - b92

EU je završila tek prvu fazu početka zelene tranzicije i po sadašnjim visokim cenama gasa i struje vidi se da je energetska politika Brisela bila neuspešna. To je na konferenciji portala "Energija Balkana" izjavio Dragan Vlaisavlјević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom u "Elektroprivredi Srbije".

"Zapadni Balkan je siromašan region koji zavisi od uglјa i zahteva duži period tranzicije ili značajno viša finansijska sredstva, kojima ne raspolaže. Dužina procesa promene usko je vezana sa novcem. Ne može brzo, a bez novca", istakao je Vlaisavlјević.

"EU i Energetska zajednica zahtevaju bržu energetsku tranziciju na Zapadnom Balkanu, ali ne vode računa o svim principima koje treba poštovati. U poslednjih pet godina sve njihove studije su `pa šta` da Srbija uvozi 40 odsto električne energije 2030. i 2035. godine. Nјima je to u redu, a to nije dobro za energetsku bezbednost države. Direktna primena takvog koncepta dovela bi do veće cene električne energije za domaćinstva, koja je sada daleko od tržišne", objasnio je.

Kao neke od izazova i rizika koje nosi energetska tranzicija, Vlaisavlјević je naveo oscilacije i rast cena. To može da dovede do pada konkurentnosti privrede, a izazovi su potrebe za baznom energijom i balansiranjem, pitanja načina finansiranja investicija u kapacitete na obnovlјive izvore energije i povećanja zaduženosti, saopšteno je iz EPS.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je dekarbonizacija Srbije do 2050. godine neminovna i pozvala struku da se uklјuči i doprinese energetskoj tranziciji, što bi dovelo do isklјučivanja lobija iz tog procesa.

"Održiva energetska tranzicija rešiva je u decenijama ispred nas, ukoliko znamo šta su nam vizija, program i plan", rekla je Mihajlović. "Već je pripremlјen plan investicija u energetiku vredan gotovo 18 milijardi evra, od čega oko 10 milijardi evra u elektroenergetiku, a do kraja godine biće pripremlјeni i strateški dokumenti. Zelena agenda znači i potpuno drugačije funkcionisanje javnih preduzeća, koja će morati da idu u korak sa svim promenama i apelujem na slogu i zajednički rad u interesu Srbije", kazala je Mihajlovićeva.

Predsednik odbora direktora "Elektroprivrede Crne Gore" Milutin Đukanović rekao je da se ne sme dozvoliti da zelena tranzicija upravlјa nama - nego da mi upravlјamo zelenom tranzicijom. Učesnici konferencije složili su se da je energetska tranzicija neizbežna, ali da je za Srbiju najvažnije da očuva energetsku nezavisnost uz osiguranje stabilnog snabdevanja u budućnosti.

Povezane vesti SRBIJA

15 Nov 2021 Razvoj električnih baterija rts

15 Nov 2021 Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane politika

12 Nov 2021 Organizovaće se aukcije za tržišne premije ekapija

12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI alo

10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU! medija centar

8 Nov 2021 Blagoslov i prokletstvo energetike rts

8 Nov 2021 Ukinuti moratorijum na gradnju nuklearki politika

4 Nov 2021 Obnovljivi izvori energije u Srbiji nationalgeographic

3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?! blic

1 Nov 2021 Energetičari za očuvanje termo-blokova, ekolozi izričito protiv danasWeb Analytics