elektroenergetika

Podržati ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije
1 Okt 2021 - dnevnik

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić rekao je danas na otvaranju 14. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama da je pokrajinska uprava spremna da podrži ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije, kao i da pokrene projekte koji bi bili zamajac za ulaganje u energetsku efikasnost.

On je podsetio na to da je u prethodnih pet godina resorni sekretarijat izdao preko 200 različitih akata za investiranje u obnovljive izvore energije, zahvaljujući čemu su izgrađene vetroelektrane kapaciteta oko 400 megavata, a omogućena je i gradnja Termoelektrane-toplane Pančevo snage 200 megavata, koja će koristiti prirodni gas.

Četrnaesti forum o čistim energetskim tehnologijama počeo je danas u Skupštini AP Vojvodine pod nazivom „Energetika Srbije – Postpandemijski iskorak ka budućnosti“. Forum tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade.

Sekretar Bjelić je kazao da ovogodišnji naziv Foruma opominje da fokus delovanja sa sadašnjosti treba da pomerimo ka onome što nas čeka, te da su promenjene navike ljudi i potrebe privrede uticale i na sektor energetike.

„Energetska efikasnost je svakim danom sve značajnija tema, a javni objekti su, nažalost, najčešće primeri energetske neefikasnosti“, kazao je Bjelić.

On je naglasio da je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj izrađen Atlas energetske efikasnosti za 82 objekta na teritoriji AP Vojvodine.

„Poređenjem dobijenih podataka o potrošnji energije, pre i posle primene predloženih mera energetske efikasnosti, zaključeno je da je moguća ušteda od preko 60 odsto“, rekao je Bjelić i dodao da je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u postupku izrada detaljnih energetskih pregleda za 94 objekta, koji će biti osnov za energetsku sanaciju u naredne tri godine.

Povezane vesti SRBIJA

15 Nov 2021 Razvoj električnih baterija rts

15 Nov 2021 Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane politika

12 Nov 2021 Organizovaće se aukcije za tržišne premije ekapija

12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI alo

10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU! medija centar

8 Nov 2021 Blagoslov i prokletstvo energetike rts

8 Nov 2021 Ukinuti moratorijum na gradnju nuklearki politika

4 Nov 2021 Obnovljivi izvori energije u Srbiji nationalgeographic

3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?! blic

1 Nov 2021 Energetičari za očuvanje termo-blokova, ekolozi izričito protiv danasWeb Analytics