elektroenergetika

Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača
11 Maj 2021 - statv

Posle deceniju i po priprema i dobijanih potrebnih dozvola i regulisanja pravno-imovinskh predmeta počela je izgradnja vetroparka Krivača u Opštini Golubac snage 103 megavara,a vrednost radova je oko 140 miliona evra. Projekat realizuje kompanija Ivicom Energy iz Žagubice koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH iz Beča.

-Veliku pomoć koje smo dobili od lokalnih samouprava Golupca,Kučeva i Velikog Gradišta za izgradnju vetroparka Krivača,što im se ovom prilikom zahvaljujemo, što su svoje resurse a i ljudstvo angažovali kako bi nam pomogli u okviru Zakonskih ograničenja,da zajdnički realizujemo ovaj projekat. Zahvalnost dugujemo i našim kolegama koji su ovde na terenu radili i pomogli na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa,to su Ilija Tošić kao direktor Kompanije Ivicom Energy iz Žagubice i njegov prvi saradnik Nebojša Balabanović iz Krivače. Mi smo počeli izgradnju pristupnih puteva koji će omogućiti da vetroagregate,lopatice i gondole prevezemo do mesta gde će oni biti postavljeni i montirani.Radovi na oko 13 kilometara puteva očekujemo da oni budu završeni do kraja oktobra ili početkom novembra ove godine. A, onda ako Bod da zdravlja da još većim elanom počinjemo još konkretniju realizacuju radova na terenu koji treba da se završe do kraja 2023.godine kada bi krenula i prva proizvodnja električne energije, a vrednost radova planirani su na 140 miliona evra,kaže Dušan Muškatirović iz kompanije Ivicom Holding.

Kada bude završena vetroelektrana Krivača proizvodiće oko 310 gigavat sati električne energije što će ukupno predstavljati jedan posto ukupne godišnje potrošnje u Srbiji.

-Ovo je projekat koji preduzeva izgradnju vetroelektrane snage 103 megavata koja će godišnje proizvoditi nešto više od 310 gigavat sati električne energije,što ovo na prvi pogled nije neka velika količina,jer predstavlja jedan posto ukupne potrošnje električne energije u Srbiji,ali dosta znači jer je proizvedena iz tzv zelenih i obnovljenih izvora energije koja ne ugrožava životnu sredinu. Ovaj objekat biće izgrađen u ovom delu Srbije koji nije nažalost dovoljno razvijen,ali koji pruža velike potencijale što smo upravo i ponosni što u ovom delu Srbije našli mesto gde možemo da spojimo dve na prvi pogled,nespojive stvari,energiju koja nam je neopodna za svakodnevni život i razvoj našeg društva,a opet sa druge strane da sačuvamo prirodnu okolinu,da sačuvamo ovu prirodu,istoriju i da praktično napravimo i da immamo korist što je svima nama potrebna,reakao je Muškatirović.

U prvoj fazi počeli su radovni na izgradnji pristupnih puteva u dužini od 30 kilometara i ovi radovi planirani su da se završe do oktobra ove godine.
Muškatirović je dodao da ovo nije jedina svrha ovog objekta gde ćemo izgraditi nekih 30 kilometara loklanih puteva koji će biti važni za vlasnike zemljišta i njiva na koje mogu lakše doći radi obrade,zatim dva dalekovoda ukupne dužine 20 kiloemetara koji će u ovom delu Srbije koji nije baš "jak" u smislu eleketroprenosnog sistema omogućiti dramatično povećanje u kvalitetu i sigurnosti u snamdevanju električnom energijom ovog dela naše zemlje.

-Vetropark će omogućiti lokalnim samoupravama da povećaju turističku ponudu,jer će ommućiti domaćim i stranim turistima da upoznaju jedan deo Srbije za koji do sada nisu znali da postoji. Sada što pruža aktuelna vlast u opštinama Golubac,Kučevo i Veliko Gradište su manastir Tumane,Ramska i Golubačka tvrđava i Vetropppark Krivača predstavljaće značajnu turističku destinaciju u ovom delu Srbije,dodao je Muškatirović.
Povezane vesti SRBIJA

17 Jun 2021 Kreće gradnja novog vetroparka "Pupin" u Kovačici ekapija

17 Jun 2021 Životna sredina i energija vetra bbc

29 Maj 2021 Srpska elektroenergetika u nametnutoj tranziciji mondo

27 Maj 2021 Kada i na koji način će Srbija sa proizvodnje energije iz uglja preći na OIE rts,politika,nova

11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača statv

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača biznis

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti srbijadanas

8 Apr 2021 Zelena energija EPS-a u korak sa svetom b92

19 Mar 2021 Izraelci će blizu Idvora izgraditi vetroparak "Pupin" rtv

11 Mar 2021 Tri zamerke Srbiji iz EU u vezi energetike telegrafWeb Analytics