elektroenergetika

Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte
14 Apr 2021 - rts

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je izgradnja Transbalkanskog koridora strateški važna investicija ne samo za Srbiju, već predstavlja projekat od regionalnog i evropskog značaja.

Ministarka Mihajlović je rekla da će ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u Zapadnoj i Centralnoj Srbiji, a takođe je važno i za povezivanje regiona u oblasti energetike.

"Vizija Srbije je da, kao što je već važna tranzitna ruta u transportu, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti", rekla je Mihajlovićeva, povodom potpisivanja Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva rudarstva i energetike i EMS AD, sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

Potpisivanje sporazuma je jedan od koraka u realizaciji projekta treće sekcije Transbalkanskog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte.

Ukupna dužina dalekovoda na ovoj sekciji je 109 kilometara, vrednost posla je 58,95 miliona evra, od čega su 12,8 miliona evra bespovratna sredstva EU, koja ovim sporazumom Ministarstvo ustupa EMS-u.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da potpisivanje Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između MRE i EMS AD predstavlja korak u ostvarenju cilja – postizanju potpune energetske bezbednosti Republike Srbije.

"Kao i u svim dosadašnjim poslovima, tako i u ovom, EMS AD postupa profesionalno i odgovorno i drži se zadatih rokova. Zato nam je drago da na ovom putu imamo podršku potpredsednice Vlade i ministarke Mihajlović, kao i celog ministarstva. Uvereni smo da ćemo zajedničkim zalaganjem i naporima, u zadatim rokovima, a na dobrobit građana i Republike Srbije, završiti ovaj značajan projekat", navela je Matejićeva.

Povezane vesti SRBIJA

14 Apr 2021 Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte rts

13 Apr 2021 Izgradnja Transbalkanskog koridora značajna za energetsku stabilnost Srbije i Crne Gore ekapija, EE

22 Feb 2021 Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor telegraf, EE

1 Feb 2021 Podrška izgradnji Transbalkanskog energetskog koridora dnevnik

14 Jan 2021 Kupovina od 7 miliona brine komšije b92

5 Okt 2020 TRANSBALKANSKI KORIDOR NASTAVLJA KA ZAPADNOJ SRBIJI ems

7 Sep 2020 Potpisan ugovor o dogradnji i opremanju trafostanica u Kragujevcu i Kraljevu ems

2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa? bif

26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA ems

16 Jun 2020 Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva rtvWeb Analytics