elektroenergetika

Otkup struje iz obnovljivih izvora uskoro zakonska obaveza
4 Apr 2021 - novaekonomija

Vlada Srbije usvojila je predlog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), koji predviđa više načina za podsticanje proizvodnje "zelenije" energije. Pored postojećih "fid in" tarifa, kojima se proizvođačima struje iz OIE obezbeđuje viša otkupna cena, novi propis obavezuje javna preduzeća iz oblasti energetike da struju iz takvih izvora preuzimaju pre svih ostalih.

Operatori prenosnog ili distributivnog sistema su tako dužni da prioritetno preuzimaju struju iz OIE, bez obzira da li je proizvođač u sistemu podsticaja, osim u slučaju kada je ugrožena sigurnost rada energetskog sistema.

Predlog zakona definiše sistem podsticaja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, koji će i ubuduće biti isplaćivani putem tržišnih premija i "fid-in" tarifa (više otkupne cene struje dobijene iz obnovljivih izvora).

"(Novi propis) treba da stvori pravnu sigurnost za investiranje u sektoru elektroenergetike, grejanja i hlađenja i sektoru transporta", navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Među prvim stvarima koje predlog zakona definiše su vrste elektrana koje koriste obnovljive izvore energije.

Tu spadaju: hidroelektrane, elektrane na biomasu, biogas, vetroelektrane, solarne elektrane, geotermalne elektrane, elektrane na biorazgradivi otpad, elektrane na deponijski gas, elektrane na gas iz postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda, kao i elektrane koje koriste druge obnovljive izvore energije.

Jednu od važnih odredbi koja je ranije najavljena i koju ovaj predlog zakona donosi je zabrana izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Ipak, kako se navodi, na predlog ministarstva energetike i uz prethodno pribavljeno mišljenje ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine, moguća je njihova izradnja u zaštićenim područjima.

OBAVEZA DISTRIBUTERA

Pored obaveze da prioritetno preuzima struju iz OIE, predlogom zakona propisuje se i dostupnost informacija o njenom udelu u toplotnoj energiji, kao i priključenje nezavisnog proizvođača na distributivni sistem toplotne energije.

Definiše se i korišćenje obnovljivih izvora energije u saobraćaju, kao i podsticaji za proizvodnju biogoriva, a najavljuju se i kriterijumi za smanjenje emitovanja gasova sa efektom staklene bašte za biogoriva, biotečnosti i goriva iz biomase.

Zakon propisuje veću upotrebu inovacionih tehnologija i novih izvora obnovljive energije, kao i institut strateškog partnera države u oblasti OIE.

Utvrđena je i mogućnost javnog interesa za eksproprijaciju kada država gradi elektrane sa strateškim partnerom, dok će mere koje lokalne samouprave preduzimaju u takvim situacijama biti određene naknadno, podzakonskim aktima.

GARANCIJA O POREKLU STRUJE

Novim zakonom predviđa se da operator prenosnog sistema proizvođaču iz obnovljivih izvora energije izdaje garanciju o njenom poreklu, odnosno potvrdu da je ona proizvedena korišćenjem obnovljivih resursa.

Garancija porekla se izdaje samo jednom za jedan megavat-čas (MWh) proizvedene električne energije i ne može da bude duža od jedne godine, ali može da bude prenosiva.

Garancija koja je izdata u drugim državama, važi i u Srbiji, pod uslovima reciprociteta i u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorom.
PROIZVODNJA STRUJE ZA SOPSTVENU POTROŠNJU

Кupac ili proizvođač struje, kako se navodi u predlogu zakona, ima pravo da samostalno proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju, da je skladišti i da njen višak isporuči u distributivni sistem.

U tom slučaju ne mogu da se koriste podsticajne mere u vidu tržišne premije i "fid-in" tarifa, niti važi pravo na garanciju porekla proizvedene struje, a snaga elektrane u tom slučaju ne može da bude veća od odobrene snage priključka kod krajnjeg kupca.

Zakon predviđa i da jedna stambena zajednica može da ima prava i obaveze kupca-proizvođača struje u skladu sa propisanim odredbama, uz uslov da njena elektrana bude izgrađena na zajedničkom delu stambene zgrade.

Povezane vesti SRBIJA

12 Maj 2021 Vodonik budućnost Srbije? b92

11 Maj 2021 EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara rtv

11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača statv

10 Maj 2021 Kamen temeljac za HE Buk Bijela 17. maja b92, srna

3 Maj 2021 Jesu li emisije sumpordioksida u TE Kostolac B u okviru propisanih vrednosti? ekapija

28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku? ekapija

27 Apr 2021 Do manjeg računa sada je mnogo lakše blic

22 Apr 2021 Zelena energija - ulaganje u budućnost rtv

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača biznis

21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike rtvWeb Analytics