elektroenergetika

Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva
30 Mar 2021 - danas

Vlada Srbije usvojila je danas četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, kao pravni okvir koji će omogućiti nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji, saopšteno je danas.

Kako se navodi, Vlada je usvojila je Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

„Cilj donošenja tog zakona je ostvarivanje ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa“, kaže se u saopštenju Vlade.

Predlog zakona, između ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

„Uspostavljanje Uprave omogućiće i da se u cilju povećanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a posebno je značajno to što će sredstva biti dostupna i građanima“, navodi se.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koji, kako se navodi, treba da omogući nove investicije u OIE i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije.

U saopštenju se ističe da će se primenom zakona obezbediti zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura.

„Između ostalog, novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, koje se zadržavaju samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima državne pomoći EU. Novi sistem podsticaja će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, uz obezbeđivanje stabilnog i predvidljivog zakonskog okvira za investitore“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se uvodi institut kupca-proizvođača, koji podrazumeva da kupci električne energije, postavljanjem solarnih panela na krovovima objekata, proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a da višak električne energije isporuče u mrežu i umanje račun za utrošenu električnu energiju.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koji će omogućiti da se ta oblast uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije.

„Izmenama postojećeg zakona obezbediće se sigurnost isporuke i snabdevanje energijom i energentima Srbije, zaštita interesa svih učesnika na tržištu, kao i povećanje konkurencije. Istovremeno, biće stvoreni uslovi za dalji razvoj i funkcionisanje organizovanog tržišta električne energije, za unapređenje transparentnosti i zaštitu konkurencije i nediskriminatornog ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Izmenama zakona uvodi se i pojam energetski ugroženog kupca toplotne energije.

Članovi vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se stvaraju uslovi za efikasnije upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo, odnosno povećanje učešća rudarskog sektora u BDP-u.

„Zakon predviđa skraćenje određenih procedura i vremena dobijanja odobrenja za istraživanje i stvara zakonski osnov za uspostavljanje e – rudarstva u skladu sa propisima koji uređuju elektronsko poslovanje“, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Povezane vesti SRBIJA

11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača statv

28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku? ekapija

27 Apr 2021 Do manjeg računa sada je mnogo lakše blic

22 Apr 2021 Zelena energija - ulaganje u budućnost rtv

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača biznis

21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike rtv

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti srbijadanas

19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije politika

19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu novosti

15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane? b92



Web Analytics