elektroenergetika

Čista energija umesto uglja – šta Srbiju čeka u energetskoj tranziciji
21 Mar 2021 - rts

Evropska komisija je početkom meseca u Briselu otvorila "Kancelariju za energetsku tranziciju Zapadnog Balkana" kako bi zemljama regiona pomogla u procesu napuštanja proizvodnje energije iz prljavih izvora. Podrška je neophodna jer poslovi, u borbi za čistiju energiju, vazduh i vodu – nisu ni laki, ni jeftini, a uslovljeni su političkim odlukama. Šta Srbiju čeka na tranzicionom energetskom putu?

Evropske unija je odmakla u energetskoj tranziciji – većina članica ugalj će iz upotrebe izbaciti već krajem sledeće decenije, a plan je da 2050. godine Unija potpuno završi proces dekarbonizacije, odnosno smanjenja emisije štetnih gasova koji ugrožavaju klimu.

Srbija je sa zemljama Zapadnog Balkana prihvatila da će slediti taj plan, a briselska kancelarija za energetsku tranziciju otvorila je za to vrata podrške.

Tim Mekfi, portparol EU za energetiku i klimatsku akciju, kaže da je to važan projekat, u vezi sa Evropskim zelenim ugovorom, koji je prioritet.

"Unutar EU radimo na postepenom izbacivanju uglja i podršci sredinama koje imaju rudnike uglja‚ da se prebace na čistije izvore energije, da nađu odgovarajuće programe i iskoriste sredstva iz fondova Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija, i usvoje strategiju za prelazni period", navodi Mekfi.

Analize ukazuju da šesnaest termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu emituju čak 20 puta više sumpor-dioksida od proseka Unije.

"Predstoje velike investicije u obnovljive izvore"

I Srbija dve trećine struje dobija sagorevanjem lignita. Iz Vlade poručuju da predstoje velike investicije u obnovljive izvore, gas i poboljšnje energetske efikasnosti.

Promene u energetici su neminovne, ali moraju, kažu, biti postepene uz očuvanje energetske bezbednosti zemlje.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da klima i energetika nisu vezane za jednu zemlju, već za ceo region.

"I zato će Srbija tu biti jako aktivna. Dakle, mi smo već pokušali da uspostavimo određenu komunikaciju sa tom Kancelarijom i nama je jako stalo da vidimo kakva su iskustva, kako će to izgledati u narednom periodu", napominje Mihajlovićeva.

"Važne aktivnosti lokalnih samouprava"

U tom procesu važne su aktivnosti lokalnih samouprava.

Dobar primer je Niš, gde u planiranje energetske tranzicije uključuju i građane i osnivanje energetskih zadruga koje će graditi solarne panele. Toplana se modernizuje, a pomoć najavljuju i za domaćistva.

Bojan Gajić, gradski energetski menadžer Niša, najavljuje da će se u nerednih nekoliko meseci pokrenuti program sufinansiranja zamene starih kotlova i šporeta građana koji koriste ogrevno drvo i ugalj, ili priključenje individualnih objekata na sistem daljinskog grejanja.

U Srbiji ima još 66 kotlarnica na mazut i ugalj i na njihovom gašenju i prelasku na čistije enrgente se već radi. Ipak, zabrinjava činjenica da se gotovo polovina srpskih domaćinstva i dalje greje na drva i ugalj.

Povezane vesti SRBIJA

5 Maj 2021 Jeftina struja važnija od ekologije? danas

28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku? ekapija

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača biznis

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti srbijadanas

1 Apr 2021 Srbija četvrta na svetu po udelu uglja u proizvodnji električne energije danas

28 Mar 2021 Evropska unija priprema taksu za zemlje poput Srbije zbog zagađenja bif

21 Mar 2021 Čista energija umesto uglja – šta Srbiju čeka u energetskoj tranziciji rts

18 Mar 2021 Kako gasne elektrane utiču na tržište električne energije kod nas? kamatica

11 Mar 2021 Tri zamerke Srbiji iz EU u vezi energetike telegraf

10 Mar 2021 Nuklearna budućnost politikaWeb Analytics