elektroenergetika

Tri zamerke Srbiji iz EU u vezi energetike
11 Mar 2021 - telegraf

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač predstavio godišnji izveštaj o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.

Najveće tri zamerke koje je Kopač izneo isped svog tima na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, ticale su se cene struje, monopola Srbijagasa i subvencija za ugalj.

Struja ne sme da bude ovoliko jeftina

- Cena električne energije za domaćinstva bi morala da se poveća, dok bi pomoć socijalno ugroženima bila namenja samo onima kojima je to najpotrebnije - rekao je Kopač.
Kako je naveo, nisku cenu kod nas neko mora da plati, a taj neko je industrija. Na taj način Srbija i zemlje u regionu, među njima najmanje Crna Gora, gube konkurentnost svojih preduzeća. Kaže da Srbija treba postepeno da počne i sa zaračunavanjem cene na ugljendioksid u prizvodnji struje, ali u početku bez plaćanja i da će tu inicijativu predati EPS-u.

Kaže da je Srbija još uvek među prvima u regionu u sektoru struje, ali da je nažalost veoma daleko iza drugih u sektoru gasa.

Naveo je da je prekršajni postupak protiv Srbije zbog izostanka reformi u Srbijagasu najstariji postupak u EZ koji se vodi još od 2013. godine.

Monopol Srbijagasa mora da stane

Kopač je rekao da je Srbija pre pet godina u svim tim sektorima bila daleko prva u celom regionu, a da danas zaostaje za nekim zemljama.

- Delatnost transporta u Srbijagasu treba da se razdvoji i taj proces suviše dugo traje - naveo je on. Kopač je rekao da to što Srbijagas ne dozvoljava uvođenje konkurencije u gasnom sektoru loše za građane, a da je njeno omogućavanje uslov za otvaranje poglavlja 15 u razgovorima o članstvu Srbije sa EU.

Kopač je rekao da je računica Energetske zajednice pokazala da bi u decembru 2020. prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno platilo 20 evra manje račune za gas, ako bi Srbijagas dozvolio konkurenciji.

Subvencije za ugalj veće nego za OIE

Kao veliki problem navodi subvencije na ugalj za koje kaže da nisu dozvoljene, a koje su veće od subvencija za obnovljive izvore energije.

On je na sednici odbora, kojoj je prisustvovala i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekao da Srbija nije postigla obavezujući cilj da udeo energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji bude do 27 odsto i da je trenutno na nivou od 21 odsto.

Kopač je rekao da su investicije u oblasti solarnih elektrana i vetroparkova bile blokirane zbog nepovoljnih fid-in tarifa.

On je, međutim, naveo da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije, čije usvajanje se uskoro očekuje, otvoriti vrata za nove investicije.

Kaže da su za životnu sredinu najveći problem emisije sumpordioksida.

- Emisija sumpordioksida u Srbiji je 2019. bila šest puta veća nego što su dozvoljene po srpskim pravila, još više ako se uporedi sa pravilima EU - rekao je Kopač.
Naveo je da Srbija usvojila Nacionalni plan smanjenja emisija i odlučila da zatvori neke od termoelektrana, a da su problem Kostolac i "Nikola Tesla".

Povezane vesti SRBIJA

16 Maj 2021 HE Đerdap 1: 49 godina duga istorija ee

12 Maj 2021 Vodonik budućnost Srbije? b92

11 Maj 2021 EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara rtv

10 Maj 2021 Kamen temeljac za HE Buk Bijela 17. maja b92, srna

5 Maj 2021 Jeftina struja važnija od ekologije? danas

3 Maj 2021 Srbija za povećanje energetske efikasnosti izdvaja 150 miliona evra godišnje srbijadanas

3 Maj 2021 Jesu li emisije sumpordioksida u TE Kostolac B u okviru propisanih vrednosti? ekapija

28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku? ekapija

27 Apr 2021 Do manjeg računa sada je mnogo lakše blic

21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike rtvWeb Analytics