elektroenergetika

Novi zakon o OIE omogućava domaćinstvima da stvaraju energiju
8 Mar 2021 - novosti

NOVI Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, omogućava građanima da proizvodeći zelene kilovate, iz solarnih panela na svojim kućama i zgradama, ostvare uštede i smanje račune za struju.

Tako je ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno objasnila ovu novinu predviđenu tim aktom. Kako za "Novosti" kažu u nadležnom Ministarstvu, procenjuju se da bi ulaganje građana u proizvodnju solarne energije moglo da se isplati u roku od jedne decenije.

- To znači, ako je životni vek jedne solarne mini-elektrane oko 25 godina, rok otplate investicije će biti oko 10 godina, a narednu deceniju i po donosiće čistu uštedu - ističu u ministarstvu.

Trošak za postavljanje solarnog panela za prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje ima mesečnu potrošnju od 400 kilovat-časova, iznosio bi od 4.000 do 5.000 evra. Panel od jednog kilovata u našoj zemlji proizvede godišnje oko 1.200 kilovat-časova struje, i košta oko 1.000 evra. Potrebno je da se postavi solarna elektrana instalisane snage četiri do pet kilovat-časova koja zauzima prostor od 30 kvadratnih metara.

Kako objašnjavaju u ministarstvu, količina energije koju domaćinstvo može da proizvede iz solarnih panela zavisi od lokacije i od snage elektrane, a građani se opredeljuju na osnovu sopstevnih analiza, profila potrošnje struje, finansijskih koristi i mogućnosti. Zakonom je predviđeno da domaćinstva energiju koju proizvedu u svojoj mini-elektrani prvo moraju da iskoriste za sopstvenu potrošnju, a višak mogu da skladište i plasiraju u mrežu. Kada kupac-proizvođač, koji se naziva i prozjumer, nema dovoljno energije iz sopstvenih kapaciteta, dopunjava svoje potrebe iz mreže, a kada proizvodi više nego što troši, onda višak vraća operatoru.

Još se ne zna po kojoj ceni će "EPS snabdevanje" otkupljivati ove viškove struje, da li po istoj po kojoj je sam EPS proizvodi ili po nižoj. A, to je jedna od bitnih stavki koja bi mogla da utiče na odluku potrošača da koriste solarnu energiju. Odnos između domaćinstva i snabdevača električnom energijom definisaće se kroz ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem ili neto obračunom. Proizvodnja solarne energije varira tokom godine. Neto merenje omogućava skladištenje energije kada solarni paneli stvaraju više struje nego što je potrebno, da bi kasnije mogla da se koristi.

- Kod neto merenja snabdevač ne otkupljuje direktno energiju, već kupcu-proizvođaču na kraju obračunskog perioda izdaje račun za razliku između preuzete i predate struje - navode u Ministarstvu. - Neto obračun podrazumeva da kada postoji višak isporučene energije u jednom obračunskom periodu, onda se radi finansijsko poravnanje između snabdevača i kupca-proizvođača u skladu sa ugovorom koji su međusobno sklopili.

SATI

ZA proizvodnju solarne energije značajno je da Srbija, na većem delu svoje teritorije, ima znatno veći broj časova sunčevog zračenja u odnosu na mnoge evropske zemlje, između 1.500 i 2.200 časova godišnje.

BEZ POSEBNIH SUBVENCIJA

MNOGE države obezbeđuju subvencije, kao što je kreditiranje za postavljanje solarnih panela, kako bi podstakle potrošače da postanu kupci-proizvođači, koji se nazivaju i prozjumeri. Međutim, takve mere kod nas nisu planirane.

- Uvođenje kategorije kupac-proizvođač predstavlja podsticajnu meru samu po sebi - ističu u ministarstvu. - To pruža mogućnost krajnjim kupcima da smanje svoju potrošnju u toku dana, odnosno u toku više tarife, i tako naprave uštede.

Povezane vesti SRBIJA

11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača statv

28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku? ekapija

27 Apr 2021 Do manjeg računa sada je mnogo lakše blic

22 Apr 2021 Zelena energija - ulaganje u budućnost rtv

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača biznis

21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike rtv

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti srbijadanas

19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije politika

19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu novosti

15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane? b92Web Analytics