elektroenergetika

“ZELENI” KILOVATI NA RAČUNU DO NOVOG ZAKONA
29 Dec 2020 - novosti

NAKNADA za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), koja će domaćinstvima i privredi na računu za struju biti pet puta viša od sledeće godine, ima za cilj da omogući dalju energetsku tranziciju održivog razvoja i očuvanja životne sredine kroz smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ovako u Ministarstvu energetike, za "Novosti", objašnjavaju razlog iz koga je Vlada odlučila da usvoji uredbu kojom se povećava podsticaj za proizvođače "zelene" struje. Oni ističu da će drugačije rešenje biti propisano novim zakonom o obnovljivim izvorima energije koji pripremaju.

Kao što su "Novosti" već pisale, predviđeno je da naknada za OIE od 1. januara, umesto dosadašnjih 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu, iznosi 0,437 dinara. To će domaćinstvima koja imaju prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata uvećati ovu stavku na računu za 138 dinara.

Naši sagovornici najavljuju da Ministarstvo energetike namerava da uradi novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će dugoročno urediti tu oblast.

Tim novim zakonom planirano je da se sistem podsticaja za proizvodnju struje iz OIE uskladi sa politikom EU - kažu u Ministarstvu. - To podrazumeva da se podsticajne cene za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora određuju putem aukcija, za visinu fid-in premije, umesto fid-in tarife, što se sada primenjuje.

Model fid-in premije, kako objašnjavaju, predviđa da se proizvođači takmiče međusobno za podsticaje, a da investitori sami ponude cenu po kojoj su spremni da investiraju, imajući u vidu znatno smanjenje troškova tehnologija za korišćenje OIE u prethodnim godinama. Na taj način proizvođači će biti više izloženi tržištu i preuzeće odgovornost za razvoj svog posla.

U javnosti se mnogo govorilo o problemu sa podsticajnim otkupnim cenama, odnosno o fid-in tarifama. EPS, prema odluci Vlade, proizvođačima energije iz obnovljivih izvora struju plaća skuplje kako bi oni mogli da nadoknade novac koji su investirali. Fid-in tarifa zato uvećava kupovnu cenu tako proizvedene struje u odnosu na njenu realnu vrednost. U mnogim zemljama tako dobijena energija je najjeftinija za potrošače, ali zbog modela koji se trenutno primenjuje u Srbiji, situacija je obrnuta. Izmena koju planira Ministarstvo rešiće taj problem.

EPS FINANSIJSKI OPTEREĆEN

U MINISTARSTVU energetike podsećaju da se naknada za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije nije menjala od 2015. godine:

- To je predstavljalo ozbiljno finansijsko opterećenje za EPS, koji je dužan da otkupi svu energiju od povlašćenih i privremeno povlašćenih proizvođača, poput malih hidroelektrana, vetroelektrana i drugih izvora. EPS tu struju otkupljuje po cenama znatno višim od tržišnih. Njihovi troškovi su zato uvećani, jer je počelo da radi više vetroelektrana.

Povezane vesti SRBIJA

13 Jan 2021 EMS: Naši dispečeri sprečili "blekaut" u regionu blic

13 Jan 2021 HE Zvornik: Dva rekorda u istom mesecu b92

7 Jan 2021 Uskoro poseban zakon o obnovljivim izvorima b92

29 Dec 2020 Distributivni deo EPS-a zvanično odvojen od Elektroprivrede Srbije rtv

29 Dec 2020 “ZELENI” KILOVATI NA RAČUNU DO NOVOG ZAKONA novosti

22 Dec 2020 Računi za struju veći i zbog poskupljenja naknade za zelenu energiju politika

13 Dec 2020 Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača ekapija

8 Dec 2020 EPS automatizuje mrežu – popravke će biti lakše, a gubici manji rts

18 Nov 2020 ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ novosti

18 Nov 2020 Sledeće godine počinje izgradnja vetroparka Bašaid kod Kikinde ekapijaWeb Analytics