elektroenergetika

Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača
13 Dec 2020 - ekapija

U Pančevu je u planu izgradnja vetroelektrane sa 60 vetrenjača, instalisane snage do 300 MW. Investitor projekta je kompanija Vetrozelena doo Beograd.

Kako je navedeno u nacrtu odluke o izradi plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije, koja je početkom novembra dostavljena Gadskom veću Grada Pančeva i koju je ono utvrdilo, predviđeno je da se vetroelektrana izgradi na području katastarskih opština Banatsko Novo Selo i Dolovo, u obuhvatu od oko 46,4 km2.

U okviru vetroelektrane Vetrozelena, prvobitno je bila planirana gradnja 20 do 30 vetroturbina instalisane snage oko 160 MW, ali je početkom godine investitor podneo zahtev za udvostručenje snage buduće vetroelektrane, planiranom izgradnjom Između 40 i 60 vetroturbina snage od 5 do 7 MW i povećanjem instalisane snage vetroparka na maksimalnih 300 MW.

Za izrađivača plana imenovano je JP Urbanizam Pančevo.

U okviru vetroelektrane Vetrozelena predviđena je i izgradnja infrastrukturnog kompleksa sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva.

Kako je za eKapiju rekao Radovan Vukosavljević, rukovodilac Odeljenja za imovinsko-pravne odnose Opštine Kovin sa kojim smo nedavno razgovarali o planiranoj izgradnji vetroelektrane Čibuk 2 u Kovinu, plan je da se Vetrozelena priključi na trafostanicu u toj opštini koja je izgrađena za potrebe vetroelektrane Čibuk 1, s obzirom da će se nalaziti na granici sa tom opštinom.

- Investitori Vetrozelene pribavljaju uslove od EMS-a za priključenje vetroelektrane na ovu trafostanicu, a opština je donela odluku o izmeni planskog dokumenta za Čibuk 1, kako bi se omogućilo priključenje i vetroelektrane Čibuk 2 i Vetrozelene. Da bi se to ostvarilo, trafostanica će morati da se rekonstruiše, ili da se izgradi još jedna manja koja bi se zatim priključila na postojeću – kazao nam je Vukosavljević.

U inicijativi za donošenje odluke za izradu plana detaljne regulacije za vetroelektranu Vetrozelena iz septembra prošle godine, investitor je naveo da je privredno društvo Vetrozelena doo "novoosnovana kompanija investitora CWP Renewables, koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo i projekte vetroelektrana Čibuk 1 u Srbiji i Fantanele u Rumuniji, kao i 9 projekata u Australiji, ukupne snage veće od 3 GW".

Inače, australijski CWP Renewables je joint venture britanskog Wind prospecta i američke kompanije Continental Wind Partners (CWP). Lokalna podružnica CWP-a je firma Continental Wind Serbia, javnosti poznata i po tome što je njen direktor bila aktuelna premijerka Ana Brnabić.

Povezane vesti SRBIJA

18 Feb 2021 TE Kostolac radi samo da nadoknadi gubitke u mreži nova

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA ekapija

19 Jan 2021 Kompanija iz Osla investira u vetroparkove u Srbiji novaekonomija

29 Dec 2020 “ZELENI” KILOVATI NA RAČUNU DO NOVOG ZAKONA novosti

22 Dec 2020 Računi za struju veći i zbog poskupljenja naknade za zelenu energiju politika

13 Dec 2020 Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača ekapija

8 Dec 2020 EPS automatizuje mrežu – popravke će biti lakše, a gubici manji rts

8 Dec 2020 Kovin 2024. dobija još jednu vetroelektranu ekapija

18 Nov 2020 ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ novostiWeb Analytics