elektroenergetika

Srpska varošica je dobila struju samo 20 godina posle Njujorka
29 Nov 2020 - kurir

I dok je struja za veći deo Srbije bila misaona imenica u maloj varošici na obali Moravice još početkom 20. veka svetlele su sijalice.

U centru Ivanjice 1911. godine počela je sa radom Mala Hidrocentrala koja se smatra jednom od najstarijih u Srbiji. Struja proizvedena u ovoj hidrocentrali služila je za osvetljavanje privatnih kuća, ulica i lokala, a podignuta je zahvaljujući viziji i pregalaštvu 11 trgovaca i preduzimača.

- Struja je u varošicu sa 1.100 stanovnika uvedena samo dvadesetak godina posle Njujorka i 18 godina posle Beograda, a pre mnogih velikih gradova. Ivanjička hidrocentrala je i danas u upotrebi, a koliko je kvalitetno urađena govori podatak da osim najnužnijeg godišnjeg održavanja i remonta izvršenog 1987. godine nije pretrpela nikakve kvarove i havarije, niti je bilo potrebe za nekim značajnijim ulaganjima. Sada hidroelektrana godišnje proizvode struje koliko je Ivanjici potrebno za dva dana - rekao je Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica.

Mala Hidrocentrala na Moravici gradila se četiri godine. Zgrada elektrane bila je prizemna, a kasnije su joj nadograđena dva sprata. U njoj je ugrađena turbina snage 205 KS koja je pokretala generator proizveden u firmi "Simens", a njen transport do male srpske varošice bio je izuzetno komplikovan.

- Oprema je iz Beča stigla vozom do Kragujevca, a onda je natovarena na volovska kola i tako sedam dana putovalo se do Ivanjice. Kad je turbina stigla, to je bio veliki praznik za sve Ivanjičane i mnogi su od njih poželeli da vide ovo čudo. Dolazili su i obilazili radove na izgradnji, a dan kad su zasvetelele prve sijalice ostaće zauvek crvenim slovima upisan u istoriji Ivanjice, jer svi su ponosni da je baš njihovo mesto dobilo struju među prvih pet u Srbiji. Kasnije su bogatiji počeli da uvode struju i u svoje kuće, a kroz centar su postavljene bandere sa sijalicama - kaže Ostojić.

Zgrada stare hidrocentrale pre nekoliko godina je rekonstruisana, potpuno je promenjena krovna konstrukcija, a kao deo Stare čaršije proglašena je za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

U njenoj blizini nalaze se park, akumulaciono jezero i vodopad koji je i svojevrsan simbol opštine Ivanjica.

Povezane vesti SRBIJA

29 Nov 2020 Srpska varošica je dobila struju samo 20 godina posle Njujorka kurir

25 Avg 2018 Ponuda obuhvata lokacije za 18 HE srbija danas

10 Feb 2017 Raspisan tender za obnovu sedam malih HE nekonomija

25 Dec 2015 Nemačke lekcije iz bioenergetike rts

7 Mar 2015 Stabilizacija energetskog sistema tokom dana beta

20 Jul 2013 Prvi memorandumi za male HE b92

7 Jul 2013 Izgradnja malih HE na 213 lokacija b92

3 Jul 2011 "Dunav osiguranje" gradi elektrane u Ivanjici smedia

19 Maj 2011 Novi kilovati s reka politika

8 Mar 2011 Plemen gradi mHE na Brusničkoj reci kod IvanjiceWeb Analytics