elektroenergetika

Potpisan ugovor o dogradnji i opremanju trafostanica u Kragujevcu i Kraljevu
7 Sep 2020 - ems

Direktorka EMS AD Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma, kojeg čine Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo i Elnos BL, Ilija Labus potpisali su 3. septembra ugovor o izvođenju radova na visokonaponskim trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu. Radovi podrazumevaju izgradnju 400 kV razvodnog postrojenja i transformacije 400/220 kV u TS Kraljevo 3 i opremanje 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110 kV Kragujevac 2.

Oni predstavljaju deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od velikog nacionalnog i regionalnog značaja, koji spaja tržišta istočne i zapadne Evrope, doprinosi integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu i donosi stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji naše zemlje.

Izgradnja druge sekcije Transbalkanskog koridora podeljena je u dva tzv. Lota. Lot 1 predstavlja izgradnju DV 400 kV Kraguejvac 2 – Kraljevo 3 i početak tih radova obeležen je sredinom juna u Kragujevcu. Potpisivanje današnjeg ugovora odnosi se na Lot 2 i označava skori početak radova i na trafostanicama u tim gradovima.

- Ponosna sam što smo danas u prilici da potpišemo još jedan ugovor od čije će realizacije veliku korist imati naša zemlja i njeni građani. Dalekovod od Kragujevca do Kraljeva uveliko gradimo, ali da bi on mogao da bude stavljen u funkciju, neophodno je obaviti značajne i kompleksne radove na visokonaponskim objektima Elektromreže Srbije u ta dva grada. NJihov završetak značiće da u centralnim delovima Republike Srbije imamo potpuno novu situaciju kada je reč o prenosnoj infrastrukturi i stabilnosti snabdevanja električnom energijom. Prenosna mreža naponskog nivoa 220 kV biće unapređena 400kV mrežom što će doneti veću stabilnost u snabdevanju postojećih potrošača i nove, mnogo veće šanse za razvoj i napredak – istakla je direktorka EMS AD Jelena Matejić.

Vrednost ugovorenih radova iznosi gotovo 6,5 milona evra, a do sada je iz sopstvenih sredstava EMS AD, kada je reč o drugom lotu, uloženo nešto više od 445 miliona dinara, i to za projektovanje, pribavljenje dozvola, kupovinu visokonaponske opreme i energetskog transformatora 400/220 kV. Rok za izvođenje radova je 610 dana.

Inače, ukupna investiciona vrednost druge sekcije (izgradnja dalekovoda i radovi na trafostanicama) iznosi 29,6 miliona evra. Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra, koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti KfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS AD.

Povezane vesti SRBIJA

18 Sep 2020 Poslovanje Elektroprivrede Srbije: Monopol, a pravi gubitke novaekonomija

7 Sep 2020 Potpisan ugovor o dogradnji i opremanju trafostanica u Kragujevcu i Kraljevu ems

26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA ems

16 Jun 2020 Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva rtv

9 Jun 2020 Puštena u rad TS "Kruševac 3" srbijadanas

28 Apr 2020 IMPLEMENTACIJA I PUŠTANjE U RAD NOVOG SCADA/EMS ems

25 Apr 2020 Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO politika

25 Apr 2020 Data saglasnost na nova Pravila o radu Elektromreži Srbije rtv

18 Apr 2020 Do ponedeljka glasanje o izlasku Kosova iz bloka politika

15 Apr 2020 Pod velom korone otcepljuju nam struju novostiWeb Analytics