elektroenergetika

Bliži se početak gradnje Teslinog tornja
7 Maj 2020 - b92

Izgradnja Teslinog tornja na planini Rtanj sve je bliža početku realizacije, navode inicijatori. Taj projekat obavijen je velom misterije, a najavljivan od sredine ove decenije. Ovaj veliki građevinski poduhvat čiji je jedan od aktera Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, u novembru prošle godine je bio u fazi projektovanja, a plan je bio da izgradnja počne na proleće.

Kako je za portal eKapija kazala Milka Kresoja, osnivač Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, od projekta se nije odustalo.

"Projekat gradnje Teslinog tornja sa Teslinim naseljem je usvojen, stavljen u plan detaljne regulacije i prošao je urbanistički plan sa idejnim projektom", kaže Kresoja.

Ističe da gradnju više niko ne može da zaustavi, jer su dobijena sva zakonska odobrenja.

Sada se, kaže, ulazi u u fazu inženjerskog projektovanja.

"Ostaje da vidimo da li će biti primedbi na taj projekat, to je duga procedura. Ovo niko nikad nije ni pokušao da gradi i ne znamo ni mi kako će to do kraja izgledati", ističe Kresoja.

Na pitanje o detaljima investicije i početku gradnje, Kresoja nije želela da da odgovor.

"U ovoj fazi projekta u interesu nam je da izbegnemo spekulacije kako ’Rusi grade Teslin toranj u Srbiji kao najnovije oružje’, ne želimo takve zloupotrebe", rekla je.

Kako su mediji ranije preneli, projekat se radi u u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju, koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića.

Pored Teslinog tornja, na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja, kompleksa koji će podrazumevati reprodukciju Tesline rodne kuće, gradnju crkve, modernog hotela Smiljan sa hologramom Nikole Tesle i istraživačkog centra, sa ciljem da Rtanj postane turistički centar i stecište naučnika iz celog sveta. Ceo kompleks sa Teslinim tornjem gradiće se na zemljištu površine pet hektara.

Kresoja je ranije izjavila da bi izgradnja Teslinog tornja omogućila bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika, podseća portal.

Povezane vesti SRBIJA

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

7 Jan 2021 Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla srbijadanas

10 Dec 2020 Srbija dobila još punjača za električne automobile nova

1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B rtv

26 Okt 2020 Japanska rješenja za TE Nikola Tesla B energetikanet

22 Okt 2002 Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone rtv

13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina danas

10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla rtv,dnevnik,ee

24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava mondo

23 Jun 2020 Postrojenje u TENT smanjiće emisiju sumpor dioksida b92Web Analytics