elektroenergetika

Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO
25 Apr 2020 - politika

Protiv energetske nezavisnosti, to jest izdvajanja takozvanog Kosova iz „Elektromreže Srbije”, koja je izglasana u ponedeljak uveče, bile su samo tri od 29 zemalja – Srbija, BiH i Slovačka, saznaje „Politika”. Među uzdržanim su bili Mađari, Bugari, Grci i Španci, dok su sve ostale članice – njih 22 iz Evropskog udruženja sistemskih operatora prenosnog sistema (ENTSO) kontinentalne Evrope – glasale „za”.

Reč je zemljama članicama ENTSO, čiji je i Srbija član, a među kojima su još Albanija, Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Rumunija, Češka, Švedska, Švajcarska, Engleska i Turska.

I dok zvanična Srbija i četiri dana nakon ovih rezultata ćuti, većina čitalaca „Politike” koji su ostavili komentar na sajtu žali zbog ovakve odluke, ističući da je ovo valjda dovoljan signal da Srbija ne treba da se priključi EU, te da je ovo korak bliže stvaranju velike Albanije.

Većina njih s pravom pita i koja je svrha potpisanog Briselskog sporazuma ako se ne poštuje i, suprotno njemu, tzv. Kosovo se izdvaja iz EMS-a i nastavlja da radi s Albanijom.

U isto vreme, kosovski predsednik Hašim Tači još jednom potvrđuje da je došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije, zahvalivši tom prilikom svim zemljama saveznicama koje su glasale za ovakvu odluku, navodi portal „Kosovo sever”.

Kosovski premijer u ostavci Albin Kurti ističe značaj funkcionisanja novog dalekovoda između Kosova i Albanije kao jedinstvenog energetskog bloka. Upućeni u elektroenergetski sistem Srbije kažu da je bilo za očekivati da će, primera radi, Nemačka glasati za odvajanje tzv. Kosova iz EMS-a jer tu vidi svoju energetsku korist.

Naime, ova zemlja, čiji je ambasador Kristijan Heldt prvi čestitao na ovoj pobedi, podseća da su nemačka vlada i nemačka kompanija KFV do sada uložile više od 100 miliona evra u proširenje i modernizaciju kosovske prenosne mreže.

Kako prenosi portal „Kosovo sever”, pored dalje stabilizacije evropske energetske mreže, jedan izuzetno važan rezultat nedavne odluke biće i početak rada 400 kilovatnog dalekovoda između Kosova i Albanije koji je finansiran od strane nemačke finansijske korporacije u vrednosti većoj od 75 miliona evra.

Bilo kako bilo, KOSTT, koji je posle ovog glasanja postao međunarodno priznati operator prenosnog sistema, godišnje će zarađivati oko osam miliona evra, dok će indirektni prihodi biti još veći. Time se direktno stavila ruka u džep srpskoj strani, koja ostaje bez ovih prihoda.

Inače, podsećanja radi, još 2015. godine je potpisan sporazum sa Kosovom o zajedničkom upravljanju prenosnom elektromrežom u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i normalizaciji odnosa, koji nikada nije stupio na snagu, što znači da KOSTT do ove odluke nije bio primljen u punopravno članstvo organizacije operatora prenosnih sistema ENTSO, kaže za „Politiku” mr Željko Marković, lider za energetiku, resurse i industriju „Deloita”.

– Samim tim prenosni sistem na Kosovu nije funkcionisao kao nezavisno kontrolno i trgovinsko područje, već je raspodela prava na korišćenje raspoloživih prenosnih kapaciteta na interkonektivnim vezama prema Albaniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori i dalje pod ingerencijom „Elektromreže Srbije” – kaže Marković, koji je godinama bio i direktor u EPS-u.


Povezane vesti SRBIJA

22 Feb 2021 Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor telegraf, EE

9 Feb 2021 Da li novi Zakon o OIE najavljuje novu eru solarne energije u Srbiji? ekapija

1 Feb 2021 Podrška izgradnji Transbalkanskog energetskog koridora dnevnik

14 Jan 2021 Kupovina od 7 miliona brine komšije b92

13 Jan 2021 EMS: Naši dispečeri sprečili "blekaut" u regionu blic

13 Dec 2020 Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača ekapija

7 Dec 2020 EMS ne predaje Valač politika

22 Nov 2020 Potpisani sporazumi sa operatorima u regionu ekapija

13 Nov 2020 EMS AD priključen na AIB Hub ems

12 Okt 2020 Srbija nedovoljno koristi zelenu energiju rtsWeb Analytics