elektroenergetika

Pod velom korone otcepljuju nam struju
15 Apr 2020 - novosti

U JEKU borbe protiv pandemije, gotovo neprimetno, takozvano Kosovo bi trebalo od ponedeljka, 20. aprila, da i zvanično više ne bude deo regulatorne zone "Elektromreže Srbije", koju čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija. Inače, operator sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova i albanski operator prenosnog sistema objavili su, 3. decembra prošle godine, da su u Tirani potpisali ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo - Albanija, što je direktno kršenje Briselskog sporazuma.

Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije ovih dana razmatraju mogućnost da se teritorija Kosovo izdvoji iz regulatornog bloka "Elektromreže Srbije" i pripoji se albanskom regulatornom bloku. Odluka se očekuje već tokom sledeće nedelje.

Stručnjaci u Srbiji govorili su da je ovim grubo prekršen dogovor iz Briselskog sporazuma. Jer on predviđa da lažna država Kosovo bude zasebna energetska kontrolna oblast, ali uz uslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu Kosova. Osnivači ovih preduzeća bili bi "Elektroprivreda Srbije" i Zajednica srpskih opština, koja do danas nije formirana. Sporazum koji je potpisan u Tirani urađen je uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije. Što i ne čudi, jer ovu organizaciju politika najmanje zanima.

Kako je, posle potpisivanja ugovora, izjavio Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, najveći problem između EMS i KOSTT je taj što su se nagomilali veliki međusobni dugovi. A, kako je Srbija lider u svom bloku, ima i zadatak da na nivou proizvodnje struje isprati bilo kakav minus ili deficit energije. Tako je morala da radi i za sve gubitke koje napravi tzv. Kosovo. Srbija je svaki put morala da pokrije trošak slabije proizvodnje električne energije u KOSTT.

ODAVNO IH NE RAČUNAMO

NAŠA zemlja, smatraju srpski stručnjaci iz oblasti energetike, već dugo ne računa na struju sa teritorije Kosova. Oni su i tako mali proizvođači. Elektrane su prilično stare, ne zna se ni u kakvom su tačno stanju. Njihov potencijal leži u uglju. Ipak, Srbija ima dovoljno struje i bez energije sa samozvanog Kosova.

Povezane vesti SRBIJA

7 Dec 2020 EMS ne predaje Valač politika

22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE novaekonomija

13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina danas

25 Apr 2020 Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO politika

18 Apr 2020 Do ponedeljka glasanje o izlasku Kosova iz bloka politika

15 Apr 2020 Pod velom korone otcepljuju nam struju novosti

18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja 021

22 Mar 2018 Banke podstiču projekte HE koji uništavaju reke euractiv

22 Dec 2017 Potpisan ugovor o izgradnji TE Novo Kosovo beta

29 Sep 2016 EMS: Netačni navodi Sekretarijata EZ rts,rtvWeb Analytics