elektroenergetika

Koga pecka cena struje
5 Apr 2020 - politika

lektroprivreda Srbije” je pozvala sve svoje potrošače da u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona pomognu u očitavanju struje i, ukoliko mogu, sami očitaju i prijave svoju potrošnju. Na taj način EPS vodi računa i o svojim radnicima očitavačima, ali i građanima, da ne bi dolazili u dodir s nepoznatima, s tim što će neki morati da ih puste u svoje kuće kako bi upisali potrošnju za mart. A to je odgovorno i lepo.

Iz komšiluka, međutim, stižu mnogo lepše vesti, a tiču se domaćinstava u Hrvatskoj i Sloveniji kojima će računi za struju u naredna tri meseca biti umanjeni za 15 odsto.

Kako su objasnili u slovenačkoj firmi GEN, koja ih snabdeva strujom, „sada nije vreme za ostvarivanje profita, već za solidarnost”, pozivajući i druge proizvođače i trgovce strujom da isto učine jer je cena pala poslednjih meseci i na berzama.

Efekte pojeftinjenja domaćinstva koja se snabdevaju kod GEN-a videće već s aprilskim računima, a ovaj slovenački trgovac je na taj način pokazao i društvenu odgovornost.

Kada bi sada nekog u Srbiji pitali ima li mesta za sličan gest, odgovor bi bio da je to nemoguće, jer imamo najjeftiniju struju za domaćinstva u Evropi. Prema podacima Evrostata, Srbija posle Ukrajine ima najjeftiniju cenu kilovata oko 0,07 eura po kilovatu, dok je kilovat pre ovog pojeftinjenja u Sloveniji bio u proseku oko 0,16, a u Hrvatskoj 0,13 evra.

Istovremeno je u poslednjih šest meseci na berzama u srednjoj Evropi struja sve jeftinija. Pandemija virusa korona snizila je cenu struje za oko 20 evra po megavat-času za isporuke u aprilu i maju i prodaje se za manje od 40 evra.

Glavni razlog ovakvog pada cene jeste strah od pada potrošnje jer ako privreda ne radi zbog vanrednih okolnosti, izvesno je da će potrošnja biti znatno manja. Ovim se, međutim, samo nastavlja trend pojeftinjenja struje od 2018. godine, kada je megavat koštao oko 60 evra, što je pre svega uslovilo poskupljenje emisionih dozvola kako bi se proizvođači preorijentisali na zelenu energiju.

Upitan da li ima prostora da EPS kao i GEN snizi cene, prof. dr Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike, kaže da bi ovaj pad cene struje kod nas mogli da osete industrijski potrošači, čiji je kilovat neuporedivo skuplji nego onaj za domaćinstva.– Tržišni razlozi utiču na cenu energije u Evropi. Zbog pandemije virusa pada proizvodnja struje u celom svetu, pa se može očekivati i niža cena megavata – kaže Ružić.

U sklopu toga, dodaje, bilo bi logično očekivati izvestan pad cene za industriju u Srbiji. Ali, svakako ne preveliki.

– Cene u EU su iznad ekonomski opravdanih, pa pad cena tamo samo smanjuje profite i ulaganja u nov razvoj. Kod nas te tržišne cene drže EPS u životu i nisu prevelike, pa nema osnova da se očekuje značajnije pojeftinjenje – objašnjava ovaj sagovornik.

Nažalost, kada je reč o cenama struje za domaćinstva i druge tarifne kupce, one su ispod ekonomski opravdanog nivoa, pa nema realnog osnova da se očekuje ili da neko traži dodatno smanjenje ovih cena, ističe Ružić.

Upoređujući komšije kod kojih je jedan trgovac napravio pravi marketinški potez odlučivši da snizi cenu struje i Srbiju, razlika je utoliko veća što tamo domaćinstva mogu da biraju od koga će i po kojoj ceni da kupuju struju. U toj ponudi ovaj trgovac je našao prostor da bude konkurentan, što će sigurno privući u narednom periodu mnoge potrošače da promene snabdevača i da to bude upravo ova slovenačka firma.

U Srbiji domaćinstva, i da žele da izaberu najpovoljnijeg snabdevača, neće naići na jeftiniju struju od one koju domaćinstvima prodaje EPS jer se na taj način čuva socijalni mir u zemlji i cena struje je i dalje politička odluka, a ne EPS-a i njegovog razvoja.

Povezane vesti SRBIJA

15 Feb 2021 Struja s panela isplativa samo potrošačima u crvenoj zoni politika

5 Feb 2021 Energetika postaje sve zelenija politika

29 Jan 2021 POSKUPLJUJE STRUJA OD 1. FEBRUARA mondo

18 Dec 2020 Struja od februara poskupljuje za 3,4 odsto novaekonomija

10 Dec 2020 Kako da se zaštite od strujnog udara u kući nova

29 Nov 2020 Srpska varošica je dobila struju samo 20 godina posle Njujorka kurir

16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina bbc

26 Okt 2020 HE Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike kurir

16 Okt 2020 Aukcijska kupovina struje iz OIE poštenija i bolja za potrošače danas

12 Okt 2020 Srbija nedovoljno koristi zelenu energiju rtsWeb Analytics