elektroenergetika

Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
25 Mar 2020 - ems

Direktorka EMS AD Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković, u prisustvu minstra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, potpisali su ugovor o izgradnji 400 kV dalekovoda od TS Kragujevac 2 do TS Kraljevo 3. Ugovor je potpisan u prostorijama Elektromreže Srbije, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od korona virusa. Reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope. Uz izgradnju dalekovoda, druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Kragujevac 2.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra. Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, naravno uz uvažavanje svih mera i okolnosti u vezi sa epidemijom korona virusa. Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu, iznosi 29,6 miliona evra.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra, koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti KfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS AD.
„I u ovim teškim okolnostima ne prestajemo da mislimo o obezbeđivanju sigurne energetske budućnosti za našu zemlju i njene građane. Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao deo Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog auto-puta u ovom delu Evrope. Hvala svima koji su vredno radili i omogućili da ovoj ugovor danas bude potpisan. Pre svega, članovima prethodnog poslovodstva kompanije koji su prepoznali značaj i postavili temelje ovog projekta još 2014. godine. Hvala Vladi Republike Srbije i ministarstvima energetike, finansija, građevine i evropskih integracija. Hvala stručnom timu koji radi na realizaciji projekta. I posebno hvala našim partnerima iz Nemačke razvojne banke KfW. Takođe, ponosna sam što je ovaj važan posao, u međunarodnoj konkurenciji, dobio konzorcijum koji je u najvećoj meri sastavljen od domaćih kompanija“, istakla je direktorka Jelena Matejić.

Ministar Aleksandar Antić ovom prilikom je izjavio:
„Visokonaponski dalekovod od Kragujevca do Kraljeva, za čiju izgradnju smo potpisali ugovor, prvi je infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, što dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.
Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana.
Kao što je predsednik Aleksandar Vučić juče najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta. Zbog toga će nam biti potrebne investicije i zato je ovaj projekat značajan, uzimajući u obzir da će njegova realizacija početi za nešto manje od mesec dana, uz dominantno učešće domaćih kompanija.

Izgradnja ovog elektroenergetskog autoputa značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa Istočnom Evropom a u narednim fazama i sa Zapadnom Evropom.“
Realizacijom projekta zameniće se prenosna mreža naponskog nivoa 220 kV, koja je u ovim delovima Srbije pri kraju svog životnog veka, sa prosečnom starošću opreme od 50 godina. Podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kV će u perspektivi omogućiti stabilan rad RHE Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica (planirane snage 680 MW). On doprinosi i održivom ekonomskom razvoju Srbije, kao i globalnoj zaštiti klime putem smanjenja emisija ugljen-dioksida, jer će doneti značajna smanjenja u gubicima električne energije.

Nabavka radova i opreme za drugu sekciju Transbalkanskog koridora podeljena je u dva Lot-a. Prvi je obuhvatio nabavku radova i opreme za dalekovod i sproveden je po pravilima KfW banke, kroz predkvalifikacionu i kvalifikacionu fazu. Nakon završetka obe faze, odabran je izvođač radova – konzorcijum koji čine Kodar Energomontaža doo, Beograd (kao nosilac konzorcijuma), Elektromontaža doo, Kraljevo i Elnos BL, Banja Luka. Kada je reč o drugom Lot-u, koji obuhvata nabavku opreme i radova na dogradnji TS Kraljevo 3 i opremanju polja u TS Kragujevac 2, izbor izvođača radova je u završnoj fazi i uskoro se očekuje potpisivanje i tog ugovora. Veliku podršku prilikom sprovođenja procedure nabavke radova i opreme pružio je konusltant na projektu, konzorcijum kompanija AF Consult Switzerland i ELEM&ELGO.

Inače, prva sekcija je obuhvatila je izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV od Pančeva do rumunske granice i završena je u decembru 2017. godine. Prva sekcija u potpunosti je finansirana sredstvima EMS AD.

Nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, slediće realizacije treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.

Povezane vesti SRBIJA

22 Feb 2021 Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor telegraf, EE

29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA ekapija

8 Dec 2020 Kovin 2024. dobija još jednu vetroelektranu ekapija

11 Nov 2020 EPS mora i može bolje danas

26 Okt 2020 HE Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike kurir

5 Okt 2020 TRANSBALKANSKI KORIDOR NASTAVLJA KA ZAPADNOJ SRBIJI ems

7 Sep 2020 Potpisan ugovor o dogradnji i opremanju trafostanica u Kragujevcu i Kraljevu ems

9 Avg 2020 RHE Bajina Bašta: Za efikasniji radi duži vek trajanja energija

26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA ems

16 Jun 2020 Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva rtvWeb Analytics