elektroenergetika

U Vojvodini izgrađeno već osam vetroelektrana
1 Mar 2020 - danas

Energetski bilans Srbije za 2020. godinu predviđa da oko 20 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na otvaranju 9. Međunarodnih dana energetike i investicija na Novosadskom sajmu. Svi kapaciteti proizvodnje struje korišćenjem energije vetra u Srbiji izgrađeni su na teritoriji Vojvodine, dodao je on i podsetio da osam vetroelektrana proizvode električnu energiju u Kuli, Alibunaru, Vršcu, Plandištu, Kovačici i Kovinu, a očekuje se početak izgradnje još četiri elektrane u opštinama Alibunar i Pančevo.

U protekle četiri godine uloženo je preko 1,4 milijarde dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata kojima su energetski sanirani objekti predškolskih ustanova, škola, bolnica i socijalnih ustanova, rekonstruisana je ulična rasveta i rasveta u brojnim javnim ustanovama. Milićević je dodao da je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj počela izrada „Atlasa energetske efikasnosti AP Vojvodine“ analizom stanja energetske efikasnosti 81 javne zgrade.

Primenom predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti ostvarila bi se ušteda 60 odsto energije i troškovi zagrevanja i rasvete tih objekata, a znatno bi se umanjilo zagađenje koje nastaje emitovanjem ugljen-dioksida. Pokrajina će i ove godine u cilju veće energetske efikasnosti u javnim zgradama podržati projekte štedljive rasvete, uvođenje solarnih panela u poljoprivredna gazdinstva i adaptaciju i rekonstrukciju javnih ustanova.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se sa predstvanicima srpskih vlasti dogovara novi finansijski paket koji će za ovu i narednu godinu obezbediti 80 miliona evra samo za zaštitu životne sredine u Srbiji.

Povezane vesti SRBIJA

5 Mar 2021 Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka ekapija

3 Mar 2021 Cene zelenih kilovata i dalje mogu biti veće od tržišnih danas

3 Mar 2021 Osnovano udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije ekapija

18 Feb 2021 TE Kostolac radi samo da nadoknadi gubitke u mreži nova

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA ekapija

19 Jan 2021 Kompanija iz Osla investira u vetroparkove u Srbiji novaekonomija

29 Dec 2020 “ZELENI” KILOVATI NA RAČUNU DO NOVOG ZAKONA novosti

22 Dec 2020 Računi za struju veći i zbog poskupljenja naknade za zelenu energiju politika

13 Dec 2020 Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača ekapijaWeb Analytics