elektroenergetika

Pohvale i primedbe za srpsku energetiku
23 Feb 2020 - rts

Zbog klimatskih promena i zaštite životne sredine, evropska energetika je u traziciji, a Srbija kao njen deo mora da prati tu promenu, poručuju iz Evropske unije. A izveštaj Energetske zajednice o napretku Srbije u energtici za 2019. u najkraćem glasi - najviše smo napredovali u unapređenju energetske efikasnosti dok se u ostalim energtskim oblastima ne beleže veća pomeranja u odnosu na prethodnu godinu. Energetska zajednica zadovoljna je što je Vlada Srbije usvojila Nacionalni plan emisija štetnih gasova jer je ključan za rešavanje pitanja zagađenja. Smatraju i da je gasovod " Turski tok" kroz Srbiju izvestan. A glavne zamerke ponovo su pale na račun "Srbijagasa" iako, je preduzeće razdvojilo delatnosti na distribuciju i transport.

Energtska zajednica upućuje primedbe i na adresu srpskog tržišta struje jer država i dalje određuje cenu struje za domaćistva.

"Tržište je formalno liberalizovano. Znači na papiru nema problema, ali je maloprodajna cena i dalje regulisana i daleko je ispod tržišne", dodaje Kopač.

Iz Evropske unije ocenjuju da je Srbija podigla lestvicu u energetci u skladu sa klimatskim promenama. A zbog uticaja energtskog sektora na životnu sredinu moramo se brže približavati evropskim strandardima.

"U Strategiji razvoja enrgetike Srbije do 2025. sa projekcijanma do 2030. energetska efikasnost je prepoznata kao novi energetski izvor. Očekuje se, da bi na osnovu mera energetske efikasnosti u sektoru finalne potrošnje enregije, moglo da se ostvari smanjenje emisija do 80 procenta", ističe Aleksandra Tomić, predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Dobar primer koji u tom poslu treba slediti jeste Nemačka. Četrdeset odsto struje već dobijaju iz obnovljivih izvora a do 2038. napustiće proizvodnju struje iz uglja.

"Put ka tome nije jednostavan ali isplatiće se i svi moraju tome doprineti. Ako mi uspemo u tome i drugi će reći – da, moguće je. Ali te promene moraju imati i političu podršku", napominje An Kristin Piplica, šef privrednog odeljenja Abasade Nemačke u Beogradu.

Član Evropskog parlamenta Viola fon Kramon kaže da je EU tu da podrži Srbiju jer je, kaže, pet do 12.

"Nije dobro da zavisimo od enrgije iz nuklearnih i fosilnih goriva. Srbija još nije članica Unije ali ste deo Evrope i mi ćemo da uvedemo taksu na energiju iz uglja koja dolazi iz zemlja vašeg regiona", dodaje Fon Kramon.

Ipak, ni za Nemačku odricanje od uglja nije lak proces. Nemački privrednici kažu – možemo ga zameniti samo ako se nađe sigurna alternativa.

Povezane vesti SRBIJA

24 Feb 2021 Gubici električne energije i do 200 miliona evra godišnje politika

22 Feb 2021 Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor telegraf, EE

22 Feb 2021 Energetska zajednica protiv subvencija termoelektranama politika

18 Feb 2021 Uskoro „jeftiniji“ novac za energetsku efikasnost danas

18 Feb 2021 TE Kostolac radi samo da nadoknadi gubitke u mreži nova

15 Feb 2021 Struja s panela isplativa samo potrošačima u crvenoj zoni politika

9 Feb 2021 Da li novi Zakon o OIE najavljuje novu eru solarne energije u Srbiji? ekapija

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

5 Feb 2021 Energetika postaje sve zelenija politika

5 Feb 2021 TE-KO Kostolac: Veće obaveze pred rudarima danasWeb Analytics