elektroenergetika


Mali elektroenergetski priručnik Lj. Rašajski, G. Dotlić

KNJIGA Mali elektroenergetski priručnik autora Lj. Rašajski, G. Dotlić, M.Mrdjanov

Godina: 2009.
Izdavač: Smeits
Br.strana: 420
Povez: mek
Format: A-5
Fotografije: crno bele

Ovaj priručnik (IV dopunjeno i izmenjeno izdanje) je koncipiran tako da se u svakom njegovom prilogu najkraće moguće izloži i predstavi određena teoretska odnosno praktična metoda, pistupak, rešenje, tehnika ili informacija od značaja za upoznavanje i primenu konkretnog dostignuća u eleketroenergetici ili dodirnim oblastima.

Prvo izdanje ovoga priručnika pojavilo se 1993. godine; autor priručnika bila je Ljiljana Rašajski. Kada je počela priprema dugog izdanja knjige, 1997. godine, prvom autoru se pridružio Gojko Dotlić. Priručnik je u drugom izdanju značajno povećan u obimu, ali mu je ostao stari naziv. On je, dakle, ostao mali po jezgrovitoj prezentaciji izabrane građe, iako sa povećanim brojem strana.

U pripremi trećeg izdanja (2002), autori su se opredelili za manje izmene u sadržaju, zadržavajući obim prethodnog izdanja. Treba istaći da su određena poglavlja u svim izdanjima usaglašena sa izmenjenim standardima i propisima i da su uočene greške (štamparske i druge) otklanjane.

Pripremama ovog, četvrtog, izmenjenog i dopunjenog, izdanja, pridružio se još jedan autor - Marija Mrđanov, takođe poznati stručnjak i autorka brojnih stručnih radova. Rezultat saradnje ovo troje autora je proveren i novim prilozima obogaćen priručnik, koji je, zahvaljujući nesvakidašnjoj koncepciji i interpretraciji, postao nezaobilazna literatura ne samo elektroenergetičara, već i stručnjaka u drugim tehničkim disciplinama.

Iz sadržaja:

Merne jedinice
Zaštita u elektrotehncii
Kablovi i provodnici
Nadzemni eleketroenergetski vodovi
Uzemljenje
Osvetljenje
Instlacije
Postrojenja i oprema
Merna i zaštita tehnika
Elektromotorni pogoni
Napojni uredjaji
Tehnologija i materijali
Uputstva
Tehničke formule i tabele


Web Analytics