elektroenergetika

Hidroelektrana Hoover SAD

Hooverova brana je betonska lučno-gravitaciona brana i derivacijska hidroelektrana, na reci Colorado, između dve američke savezne države Arizone i Nevade. Sagrađena je između 1931. i 1936., za vreme Velike ekonomske krize u Americi. U početku se zvala Boulderova brana, ali je kasnije dobila naziv prema američkom predsedniku Herbertu Clarku Hooveru.
Pad vode iz jezera do vodnih turbina je 180 m. U strojarnici je 17 Francisovih turbina, s instaliranom snagom 2080 MW. Godišnja proizvodnja električne struje je oko 4200 GWh.
Hooverova brana nije samo inženjersko cudo već, zahvaljujući arhitektu Gordonu Kaufmanu, indijanskom umjetniku Allenu Trueu, kiparu Oscaru Hansenu, odnosnu bogatstvu ornamentacije, skulptura, terrazzo pločica, zidnih slika... predmeta večne lepote, ona je retko i pravo remekdelo Art Deco umetnosti. Malo je gradjevina u Americi koje se mogu pohvaliti tolikom raznolikošću dizajna i obrtnih vjestina.
Iako ne nosi vise one superlative – najviša, najveća, najsnažnija, Hooverova brana ostaje jednim od gradjevinarskih čuda 20. veka.Web Analytics