elektroenergetika

Ocena: 3.13 - Broj glasova: 3250
Dva spomenika Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na svetu sigurno su Nijagarini vodopadi, koji su nakon Viktorijinih drugi po veličini u svetu. Sa 168.000 kubnih metara vode u minuti jedni su od najimpozantnijih i najlepših na svetu. Oko 12 miliona turista godišnje dolazi da poseti te vodopade i uživa u njihovoj zapanjujućoj lepoti.

Jedna od prvih elektrana koja je proizvodila naizmeničnu struju, sa učešćem Nikole Tesle, je podignuta na Nijagarinim vodopadima. Prednost ovoga je da se energija preko žica može preneti na velike udaljenosti. Ranije fabrike su često morale da budu na obalama reka da iskoriste direktnu hidroenergiju, pogotovo pre otkrića parne mašine. Parne mašine međutim nisu bile pogodne za male potrošače, pa je tek pojava jeftinog elektriciteta iz hidroelektrana rešila taj problem.

1893. godine posle Svetske izložbe u Čikagu, doneta je odluka o načinu iskorišćavanja hidropotencijala Nijagarinih vodopada. To je bila ujedno i odluka kojoj se i sam Tesla nadao. Međunarodna komisija za Nijagarine vodopade, na čijem čelu je bio čuveni fizičar Lord Kelvin, je 1893. godine prihvatila ponude kompanija koje su predložile upotrebu Teslinog polifaznog sistema. Prva elektrana izgrađena je oko 2.5 kolometara uzvodno od vodopada. Avgusta 1895. godine ova elektrana je isporučila prvu električnu energiju do susednog grada.

Spomenik Nikole Tesle na američkoj strani

Spomenik Nikole Tesle na kanadskoj strani

Mapa Nijagarinih vodopada sa označenim spomenicima

Više informacija o Nikoli Tesli i Nijagarinim vodopadima:
Nikola Tesla - biografija

Rat struja

Elektrane na Nijagari

NIKOLA TESLA - Dokumentarac "Gospodar munja" (VIDEO)

NIKOLA TESLA - sajt na engleskomOcenite blog
Web Analytics