elektroenergetika

OPSTRUKCIJE U KOMISIJI STAVLJAJU "BUK BIJELU" NA ČEKANjE
4 Okt 2021 - srna

Rad Zajedničke komisije za koncesije, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane /HE/ "Buk Bijela" na Drini, zaustavljen je na samom početku jer je bošnjački član iz Komisije sa nivoa BiH osporio rješenje o imenovanju, piše "Glas Srpske".

Izvor lista rekao je da riječ o članu Komisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda koji dolazi sa teritorije Srpske.

Prema podacima sa sajta Komisije, riječ je o Mensuru Šehagiću iz Vlasenice.

"Trenutno ne želi da učestvuje u radu Zajedničke komisije. Žalio se na rješenje, smatra da je nelegalno formirana Komisija, a pokrenuo je i upravni spor pred nadležnim institucijama na nivou BiH i sada čekamo epilog. Dok ne budemo u radu imali i tog sedmog člana, jer tako nalaže dio zakona koji definiše način formiranja Zajedničke komisije, vezane su nam ruke", rekao je sagovornik lista.

On je ukazao da nema mogućnosti da neko drugi bude imenovan jer su u sastav zajedničkog tijela predložena sva četiri člana iz Komisije na nivou BiH.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Zajednička komisija, u kojoj su rješenjima predloženi članovi iz Komisije sa nivoa BiH i iz Republike Srpske, treba da, prema odluci, stav zauzme do kraja oktobra, ali je sada to pod znakom pitanja jer su na sceni opstrukcije, piše list.

Iako prema zakonu treba da ima sedam članova, Komisija na nivou BiH trenutno broji četiri člana jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su istekli u prethodnom periodu. Na sve to, procedura za izbor novih članova je nedavno pokrenuta, ali treba da prođe i Savjet ministara i parlament.

Povezane vesti BALKAN

5 Dec 2021 NE VIDIM NIJEDAN RAZLOG DA PROJEKAT BUDE ZAUSTAVLJEN srna

3 Nov 2021 SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće b92

4 Okt 2021 OPSTRUKCIJE U KOMISIJI STAVLJAJU "BUK BIJELU" NA ČEKANjE srna

5 Avg 2021 RS: USPJEŠNA REFORMA I INVESTICIJE U ELEKTRO-ENERGETSKOM SEKTORU srna

6 Jun 2021 DRINA JE RIZNICA ELEKTRIČNE ENERGIJE OD KOJE BI KORISTI IMAO CIJELI REGION srna

31 Maj 2021 ERS: IZGRADNjOM OBNOVLJIVIH IZVORA SAČUVATI NIŽU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE srna

17 Nov 2020 RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH slobodnaevropa

7 Jun 2020 RS:OBNOVLJENA EKOLOŠKA DOZVOLU ZA HE BUK BIJELA srna

10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru? rsevropa

7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA BlicWeb Analytics