elektroenergetika

Nuklerka Kozloduj organizovala tender
4 Okt 2021 - b92

Nuklearna elektrana Kozloduj je organizovala tender za prodaju značajne količine električne energije za isporuku u oktobru, novembru i decembru.

Ukupno 30 bugarskih i stranih trgovaca i lokalnih fabrika kupilo je električnu energiju koja će biti isporučna do kraja godine, u skladu sa prvom merom vlade u Sofiji za rešavanje problema uzrokovanih visokim cenama električne energije.

Tražena cena je bila znatno niža od tržišne – 185,87 leva (95 evra) po megavat-satu, u poređenju sa prosekom na IBEX-u u septembru – 245 leva (125,3 evra) po MWh.

Premijer Stefan Janev je najavio ovaj tender u ponedeljak, rekavši da je cilj da jeftinija energija stigne do bugarskih kompanija, u iščekivanju odluke o mogućoj finansijskoj pomoći.

Međutim, rezultat nije baš ispao kako se očekivalo. Zbog velikog interesovanja, prosečna cena je dostigla je 237,27 leva (121,3 evra) po MWh – što je blizu prosečnih tržišnih vrednosti.

Ukupni prihodi nuklearne elektrane iznosiće preko 157 miliona leva (80,3 miliona evra), za prodatih skoro 663 hiljada MWh za poslednji kvartal.

Osim toga, među kupcima su i strane kompanije, što znači da će se električna energija ponovo izvoziti.

Pošto je šesti blok NE Kozloduj u sredu ušao u remont, praktično je na tenderu dodeljena trećina proizvodnje elektrane u oktobru. Druge dve trećine su namenjene za regulisano tržište (za pokrivanje potrošnje domaćinstava). To znači da nuklearna elektrana neće isporučivati električnu energiju za dan unapred tržište.

Ko su kupci

Pravila Bugarske energetske berze IBEX ne dozvoljavaju otkrivanje imena kupaca. Poznati su samo učesnici, kojih je bilo 48.

Međutim, tender za 300 MW baznog kapaciteta bio je podeljen u 30 paketa od po 10 MW, što znači da je ukupno 30 kompanija uspelo da kupi električnu energiju po fiksnoj ceni za naredna tri meseca.

Jednu petinu paketa verovatno su kupili strani igrači, kao što su Alpiq Energy, Danske Commodities, Energy Danmark, GEN-I i MET Energy. Oni imaju sredstva da daju dovoljno visoke ponude koju im osiguravaju kupovinu. Ugovorenu električne energiju zatim najčešće prodaju u Centralnoj Evropi.

Među sigurnim kupcima su kompanije iz grupe ČEZ, Energo-pro i EVN, kao i velika postrojenja – Stomana, KCM, Biovet itd.

Zanimljivo je da na tenderu nisu učestvovali trgovci električnom energijom povezanih sa Hristom Kovačkim. Na prethodnim tednerima, oni su uspevali da kupe veliki deo nuklearne energije.

Kakav će biti efekat

Za one koji su uspeli da obezbede energiju iz NE Kozloduj, zima će verovatno biti mirnija.

Međutim, preostale kompanije će se i dalje snabdevati po cenama na berzi ili na osnovu ugovora sklopljenih po višim cenama.

Tako je, na primer, TE Marica Istok 2 je sprovela tender za snabdevanje električnom energijom u oktobru, novembru i decembru. Ali postignuta cena je iznosila 288,6 leva (147,6 evra) po MWh, nakon što je prodato 95 od ponuđenih 100 MW.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2021 Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve energetikanet

10 Nov 2021 Energetska situacija u oba entiteta Bosne i Hercegovine stabilna radiostoplus

8 Nov 2021 Rumunija sa SAD gradi modularnu nuklearnu centralu euractiv

14 Okt 2021 AUSTRIJANCI BI DA UGASE KRŠKO novosti

6 Okt 2021 NE Krško već 40 godina dio elektroenergetskog sustava energetikanet

4 Okt 2021 Nuklerka Kozloduj organizovala tender b92

19 Jul 2021 Izdata prva dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško 021

5 Maj 2021 Nuklearka "Krško" ponovo radi rtv

5 Mar 2021 Mađarska napušta ugljen prije roka energetikanet

24 Feb 2021 Rumunija: Izgradnja reaktora 3 i 4 koštaće 7 milijardi evra EEWeb Analytics