elektroenergetika

Hrvatska: Vlada u Sabor poslala novi Zakon o tržištu električne energije
13 Sep 2021 - energetikanet

Ministarstvo energetike i održivog razvoja u saborsku je proceduru pustilo konačni prijedlog Zakona o tržištu električne energije. Zakonom se propisuju zajednička pravila za proizvodnju, prijenos, distribuciju i skladištenje energije te opskrbu električnom energijom, zajedno s odredbama o zaštiti potrošača, radi stvaranja integriranog, konkurentnog, fleksibilnog, poštenog i transparentnog tržišta električne energije, stoji u nacrtu.

Zakonom se utvrđuju pravila koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje elektroenergetskog sektora Republike Hrvatske, posebno pravila o osnaživanju i zaštiti krajnjih kupaca, otvorenom pristupu integriranom elektroenergetskom tržištu, pristupu trećih strana infrastrukturi prijenosa i distribucije električne energije, zahtjevima za razdvajanjem operatora prijenosnog sustava i pravila o neovisnosti regulatornog tijela. Zakonom se nastoje osigurati prihvatljive i transparentne cijene i troškovi energije za krajnje kupce, visok stupanj sigurnosti opskrbe i neometan prijelaz na održiv energetski sustav s niskom razinom emisije ugljika.

Usvajanje ovog zakona preduvjet je, između ostaloga, i daljnjem razvoju obnovljivih izvora energije a sada se očekuje da će Vlada u proceduru pustiti i novi Zakon o obnovljivcima, kako bi se mogao raspisati prvi natječaj po premijskom modelu za veće proizvodne snage. U budućnosti će biti potrebne znatne investicije u elektroenergetsku mrežu koja će omogućiti da ona do 2026. bude sposobna podnijeti 1500 MW iz novih obnovljivih izvora, što je udvostručavanje investicija u HEP – Operatoru distribucijskog sustava i Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava.


Povezane vesti BALKAN

21 Okt 2021 ERS: Iz termoelektrana TRI ČETVRTINE STRUJE blic

14 Okt 2021 AUSTRIJANCI BI DA UGASE KRŠKO novosti

11 Okt 2021 ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI srna

9 Okt 2021 Hrvatska: Potrbno više solarnih panela na krovovima danas

6 Okt 2021 NE Krško već 40 godina dio elektroenergetskog sustava energetikanet

15 Sep 2021 Ako bi sva vozila prešla na struju, država bi štedela milijardu evra godišnje b92

26 Avg 2021 I Slovenija uvozi električnu energiju energetikanet

5 Jul 2021 Hrvatska se uključuje u Savez za proizvodnju energije bez ugljena energetikanet

9 Apr 2021 Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU euractiv

31 Jan 2021 Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope emsWeb Analytics