elektroenergetika

NE AKUJU UČVRSTIO VEZE
18 Mar 2021 - novosti

BEZ obzira na sve otvorenije ambicije predsednika Redžepa Erdogana da proširi turski uticaj na bivše sovjetske republike gde su većinsko stanovništvo muslimani, kao i povećanje vojne saradnje sa Ukrajinom, ruski predsednik Vladimir Putin ne odustaje od investiranja desetina milijardi dolara u tursku privredu.

Tako su minule nedelje, preko video-veze, Putin i Erdogan dali znak za početak pravljenja i trećeg reaktora atomske elektrane "Akuju" u Turskoj. Tu veliku investiciju finansiraju Rusi, čiji je stručnjaci i grade uz pomoć turske radne snage a kad bude gotova oni će je održavati i servisirati. I atomsko gorivo će stizati iz Rusije. Po ugovoru, Rusija će tu atomsku elektranu koristiti sto godina, a domaćinima će prodavati električnu struju po fiksnim cenama.

Jasno je da se ovakvi ugovori mogu sklapati samo među zemljama sa visokim stepenom međusobnog poverenja.

Prva atomska centrala u Turskoj "Akuju" će imati četiri reaktora, prvi je počeo da se pravi 2018. a drugi 2020. godine, i godišnje će moći da proizvodi do 37 milijardi kilovat-sati struje. Ukupna snaga četiri reaktora biće 4800 megavata. Ona treba da počne da radi 2023. godine kada se bude obeležavala 100 godišnjica turske republike. Reaktori će proizvoditi 10 odsto od ukupnih turskih potreba za strujom.

Ceo projekat vodi ruski "Rosatom", a finansira ga ruska država. Nije tajna da u Rusiji jedan broj ekonomista govori o vrlo visokom riziku te investicije vredne 22 milijarde dolara jer kada će se ona isplatiti niko ne može tačno da kaže. Ima onih u Moskvi koji tvrde da Rusija nikada neće uspeti da povrati investiranih 20 milijardi dolara.

Sumnje u opravdanost te investicije su se povećale zbog problema sa gasovodom "Turski tok". Taj gasovod je pušten u rad u januaru 2020, ali su njegove cevi bile poluprazne sve do velikih mrazova. Taj projekat su takođe finansirali Rusi. U tim velikim biznis projektima finansijski rizik je uglavnom na ruskoj strani, što Tursku dovodi u privilegovanu poziciju.

Rusko, ne tursko

"ROSATOM" je još 2017. godine pokušao da proda 49 odsto akcija te atomske centrale Turcima, ali nije postignut dogovor. Uprkos tome turski političari govore o atomskoj centrali "Akuju" kao o svom projektu, mada u nju neće uložiti ni dolara. Ruske novinare je zbunilo to što Turci govore o uspesima svojih inženjera, mada sve zapravo rade ruski atomski stručnjaci.

Povezane vesti BALKAN

5 Maj 2021 Nuklearka "Krško" ponovo radi rtv

5 Mar 2021 Mađarska napušta ugljen prije roka energetikanet

24 Feb 2021 Rumunija: Izgradnja reaktora 3 i 4 koštaće 7 milijardi evra EE

22 Jan 2021 Bugarska ponovo obustavlja nuklearni projekat Belene euractiv

11 Jan 2021 NE Krško proizvela više od šest milijardi kWh energetikanet

29 Dec 2020 Nuklearka Krško isključena za svaki slučaj 021

29 Nov 2020 Rumunjska: 22,6 milijardi eura za energetiku energetikanet

29 Nov 2020 Izdana prva građevinska dozvola za mađarsku novu nuklearku energetikanet

18 Nov 2020 Turska dala licencu i za treći blok NE Akkuyu energetikanet

18 Okt 2020 Širit će se rumunjska nuklearna elektrana energetikanetWeb Analytics