elektroenergetika

RiTE Ugljevik ISKAZAO DOBIT OD PREKO 1,5 MILIONA KM
5 Mar 2021 - srna

Preduzeće Rudnik i termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" završilo je 2020. godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 1.520.274 KM, saopšteno je iz preduzeća.

"Ovo je, nakon nekoliko godina u kojima je iskazivan gubitak, godina u kojoj preduzeće koje je najveći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj iskazuje dobit", navodi se u saopštenju.

U prošloj godini u RiTE "Ugljevik" je proizvedeno i u elektroenergetski sistem Republike Srpske plasirano 1.647.590 megavat-časova električne energije.

U preduzeću ističu da je ta proizvodnja mogla biti i veća da zbog smanjene potrošnje električne energije u okruženju, izazvane mjerama na suzbijanju pandemije virusa korona, u pojedinim periodima nije bio limtiran rad termoelektrane, u kojima je radila na tehničkom minimumu.

U prošloj godini je na rudniku - Površinski kop "Bogutovo Selo" ostvarena otkrivka od 10.444.167 metara kubih čvrste mase i proizvodnja uglja od 2.074.192 tone.

Iz RiTE "Ugljevik" dodaju da je rad u prošloj godini i sam proizvodni proces bio u određenoj mjeri limitiran zbog uvedenih mjera na zaštiti građana od pandemije virusa korona.

Kako se navodi, preduzeće je rad organizovalo poštujući mjere na zaštiti zdravlja radnika i u tim uslovima je uspjelo ispuniti postavljene proizvodne zadatke.

"Preduzeće je posebno ponosno na činjenicu da je u prošloj godini uspješno završena i jedna kapitalna ekološka investicija - izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane", poručuju iz RiTE "Ugljevik".

Nakon dokazivanja projektovanih kapaciteta ušlo se u proces ishodovanja upotrebne dozvole, za šta su ispunjeni svi uslovi, te u preduzeću očekuju da bi to trebalo biti završeno u martu.

Kada se završi redovni godišnji remont, koji je planiran od 1. aprila do 20. maja, ovo postrojenje će biti u stalnom radu, čime će termoelektrana u Ugljeviku postati najčistija u BiH kada je u pitanju emisija sumpor dioksida i prašine.

"U prethodnoj godini preduzeće je, kad je u pitanju ova kapitalna investicija i drugi realizovani projekti, imalo razumijevanje i podršku `Elektroprivrede` i Vlade Republike Srpske", ističu u RiTE "Ugljevik".

Povezane vesti BALKAN

5 Mar 2021 RiTE Ugljevik ISKAZAO DOBIT OD PREKO 1,5 MILIONA KM srna

9 Feb 2021 ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE blic

31 Jan 2021 Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope ems

29 Jan 2021 ERS priprema pravilnik o olakšicama novosti

15 Jul 2020 Česi uzeli 10 miliona evra, a ugradili oštećene delove b92

8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI blic

9 Dec 2019 TE Ugljevik najčistija elektrana u regionu srna

1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA blic

18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje blic

7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA BlicWeb Analytics