elektroenergetika

Počela je realizacija HES Kosinj-Senj
21 Okt 2020 - energetikanet

Hrvatska elektroprivreda ove je godine pokrenula realizaciju druge faze hidroenergetskog sustava Senj, koja se sastoji od dva segmenta; gradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, ukupne snage 412 MW.

U maju je započela gradnja ceste od naselja Studenci do postojeće hidroelektrane Sklope, a do sada je probijeno otprilike pola od osam km trase. Kad se omogući pristuo HE Sklope za potrebe akumulacije potopit će se postojeća cesta od Kosinjskog mosta do elektrane. Ovaj je mjesec otvoreno drugo gradilište, gradnja stambene zgrade u Perušiću s 28 stanova za socijalno ugrožene stanovnike bez imovine koji će zbog potapanja ostati bez nekretnina u kojima žive. U tijeku je postupak javne nabave za gradnju prvog hidroetehničkog objekta u sklopu HES Kosinj, tunela i kanala Bakovac - Lika a s HOPS-om je potpisan predugovor o priključenju buduće elektrane na mrežu.

Stari projekt

Razvoj projekta uz prekide traje već više desetljeća, a tek je aktualna uprava HEP-a donijela investicijske odluke za oba segmenta projekta i započela investiciju. Dobivena su pozitivna rješenja o prihvatljivosti oba zahvata za okoliš i ekološku mrežu, ishođene lokacijske dozvole, i to 2019. za HES Kosinj te 2020. godine za HE Senj 2, kažu u HEP-u.

Unatoč skepsi mještana, čelni ljudi HEP-a kažu da sada nema nazad. Projekt koji uključuje gradnju dvaju velikih objekata, hidroenergetskog sustava Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, tunela, novih cesta, koji uključuje potapanje sela, isplatu odštete svim mještanima, gradnju stambene zgrade, ali i zbrinjavanje svih kulturnih i drugih dobara s područja koje se planira potopiti, lokalnih crkvi i čak pet groblja, više ne može stati, donosi Večernji list.

Povezane vesti BALKAN

9 Apr 2021 Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU euractiv

31 Jan 2021 Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope ems

21 Okt 2020 Počela je realizacija HES Kosinj-Senj energetikanet

14 Sep 2020 Proradila najveća solarna elektrana u Hrvatskoj mondo

14 Sep 2020 U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW energetikanet

23 Avg 2020 Hrvatska prešla 1 GW iz poticanih obnovljivih izvora energetikanet

2 Avg 2020 GRADE KRŠKO 2 novosti

31 Maj 2020 HEP namjerava graditi novu vjetroelektranu energetikanet

24 Maj 2020 Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji energetikanet

11 Apr 2020 GEN-I Hrvatska snižava cijene za 15% seebizWeb Analytics