elektroenergetika

U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW
14 Sep 2020 - energetikanet

U Sloveniji se u sklopu projekta Sincro.Grid koji provode Hrvatska i Slovenija gradi baterija za skladištenje električne energije kapaciteta 5 MW za pametne mreže, a nedavno je dovršen i kondenzator za kompenzaciju reaktivne energije. Sincro.Grid je na svom webu najavio je da su započeti građevinski radovi u mjestu Pekre kraj Maribora, te da će trafostanica dobiti bateriju čiji kapacitet omogućuje vremijeme pohrane električne energije do pet sati, odnosno ukupno 25 MWh. Ovaj europski projekt od zajedničkog interesa dodan na popis prije pet godina, uključuje instalaciju još jedne jedinice iste snage, također u Sloveniji.

Kondenzator

Prošli mjesec završen je kondenzator fiksne snage ili jalove energije od 100 MVAr u trafostanici Divača, nedaleko od granice s Italijom. Pothvat su pokrenuli operateri distribucijskog i prijenosnog sustava Slovenije SODO, odnosno ELES i Hrvatske - HEP ODS i HOPS. Oni uvode napredne tehnologije za učinkovitije korištenje električne mreže u obje zemlje i djeluju sinergijski.

Dinamički sustav

Unutar Sincro.Grida uspostavit će se dinamički sustav za predviđanje operativnih ograničenja i bolju uporabu dalekovoda i transformatora. Virtualni prekogranični kontrolni centar optimizirat će gubitke i poboljšati praćenje i predviđanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Kondenzatorska baterija s dodatnim krugom prigušenja u Divači, tip MSCDN (mehanički preklopljeni kondenzator s prigušivačkom mrežom), prvi je kapacitivni uređaj u Sloveniji za regulaciju napona. Inženjeri sada rade na 400-kilovoltnom dalekovodnom polju, pa je spajanje sustava na mrežu planirano za decembar.

Povezane vesti BALKAN

14 Sep 2020 U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW energetikanet

27 Jul 2017 AUTOMOBIL NA STRUJU u RS blic

22 Nov 2014 HEP do 2019. u obnovu HE ulaže 2,1 milijardu kuna seebiz

Web Analytics