elektroenergetika

Koncesioni akt za HE Komarnica uručen EPCG
3 Sep 2020 - analitika

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, uručila je Akt o koncesiji za izgradnju HE “Komarnica” izvršnom direktoru EPCG Igoru Noveljiću. Izgradnja HE “Komarnica” predvidjena je na profilu Lonci na istoimenoj rijeci, sa lučno-betonskom branom visine 171 m i kotom normalnog uspora 811 mnm. HE “Komarnica” će imati instalisanu snagu od oko 172 MW sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 GWh električne energije.

“Vjerujem da ni sami nijesmo dovoljno svjesni značaja ovog dostignuća. U prethodnih 110 godina snaga naših elektrana dosegla je nešto preko 1000 megavata, a samo u posljednje četiri godine, pustili smo u pogon preko 150 megavata „zelene“ energije. Drugim riječima, za ove četiri godine naša energetika rasla je četiri puta brže od svog stogodišnjeg prosjeka i još važnije u istom periodu, uključujući današnjih 172 MW, ugovorili smo izgradnju nova 552 „zelena“ megavata“, saopštila je Sekulić.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da je nacionalna energetska kompanija spremna da uđe u investiciju izgradnje prvog velikog hidroenergetskog objekta nakon četiri decenije.

"U odnosu na postojeću HE “Piva” instalisane snage 342 MW za čije je potrebe izgrađena lučno betonska brana Mratinje visine 220 m, jedna od najčuvenijih brana u Evropi i svijetu, izgradićemo HE “Komarnica” čeonu elektranu sa instalisanom snagom od 172 MWi jednako impozantnom branom visine od 171 m poštujući sve smjernice zaštite životne sredine bezremećenja prirodnog režima voda u zoni grada Šavnika i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali korišćenje kanjona Nevidio. HE “Komarnica” gradiće hiljadu radnika, na prostoru na kome nema objekata, domaćinstava niti infrastrukture, dok će se nakon njenog puštanja u rad otvoriti stotinu novih radnih mjesta. Namjera nam je da u saradnji sa lokalnim samoupravama opštinama, Šavnik i Plužine tokom perioda izgradnje realizujemo program stručnog osposobljavanja kadra tako da upravo mještani tog područja u najvećem broju i budu zaposleni u hidroelektrani", rekao je Noveljić.

Vizuelni prikaz buduće brane HE “Komarnica”:

Povezane vesti BALKAN

19 Apr 2021 EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima vijesti

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

3 Sep 2020 Koncesioni akt za HE Komarnica uručen EPCG analitika

23 Avg 2020 EPCG obilježava jubilej analitika

26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura analitika

31 Maj 2020 CG:Za HE Komarnica predviđena investicija od 246mE analitika

26 Jan 2020 Obnovljivi izvori prioritet EPCG analitika

18 Mar 2019 CG: Gradiće se HE Komarnica analitika

4 Mar 2019 CG: OIE najveći potencijal seebizWeb Analytics