elektroenergetika

Makedonija: NEĆE SKUPLJU STRUJU
16 Avg 2020 - mondo

U Skoplju i drugim većim gradovima Makedonije sinoć su održani protest protiv poskupljenja struje. A gotovo da im je najjeftinija u Evropi. "U uslovima pandemije kada mnogi građani gube posao i kada se smanjuju plate, mnoge vlade u Evropi smanjuju cenu struje dok traje kriza. Ali kod nas nije tako. Kod nas je najskuplja struja", poručili su organizatori, javlja MIA.

Oni su pozvali sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se ujedine i zajednički bore protiv poskupljenja struje.

Demonstranti traže da se poništi poslednja odluku Regulatorne komisije za energetiku o povećanju cene električne energije za 7,42% i da se cena struje smanji za 46%.

Protesti su održani i u Tetovu, Kičevu i Gostivaru.

U Makedoniji je cena struje u drugoj polovini godine bila 7,8 evrocenti za kilovatčas, podaci su Evrostata, i jedna je od najmanjih u Evropi. Sa najavljenim povećanjem bi došla na oko 8,4 centa, što je cena koju otprilike plaćaju Turci i potrošači u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji građani plaćaju još manje (privreda ima manje-više ekonomsku cenu jer je tržište otvoreno) - samo 7,1 cent, što je druga najniža cena u celoj Evropi.

Šampioni jeftine struje su Gruzijci sa 5 centi po kilovatčasu (i stanovnici Kosova koje statistika EU vodi posebno).

Prosečna cena u EU je 21,6 evrocenta, dok najviše na struji "deru" Nemce i Dance, više od 30 evrocenti. Cena struje uveliko zavisi od toga od čega se proizvodi. Tamo gde je EU proizvodnja bazirana na uglju, visoke su ekološke takse i takva proizvodnja nije ekonomična.

Balkance još "ne kače" te visoke trakse, ali kada dođu biće velikih problema i sa porizvodnjom i sa prodajnom cenom te struje.

Povezane vesti BALKAN

8 Dec 2020 Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije b92

11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače b92

7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice dw

9 Feb 2017 Druga letnja škola o energetici euractiv

15 Jun 2015 KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ? energyobserver

29 Apr 2015 EZ traži od Makedonije da liberalizuje tržište str euractiv

23 Mar 2015 Moguć višak EE kapaciteta na Balkanu energetikanet

1 Mar 2015 Makedonija: Elektrane pod znakom pitanja energyobserver

23 dec 2014 MEPSO ULOŽIO PREKO 66 MILIONA EVRA energyobserver

13 Okt 2014 MAKEDONIJA: PROMENJEN ZAKON O ENERGETICI energyobserverWeb Analytics