elektroenergetika

Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
27 Jul 2020 - rtcg

Nevladina organizacija (NVO) Eko-tim podnijela je, ispred Platforme za pravednu tranziciju, inicijativu Elektroprivredi (EPCG) za objavljivanje studije ekonomske opravdanosti projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja. “U javnosti su se mogle čuti različite informacije o postojanju studije kojom se potvrđuje ekonomska opravdanost ovog projekta, nakon saopštenja NVO Eko-tim o nepostojanju studije izvodljivosti, te još nije jasno da li je bilo koja vrsta analize zaista urađena”, navodi se u saopštenju.

U Eko-timu smatraju iz tog razloga neprihvatljivim neobjavljivanje takve analize ukoliko ona postoji, a sa druge strane još neprihvatljivijom činjenicu da se tom projektu pristupilo na način da studija izvodljivosti nije ni urađena.

“Projekat ekološke rekonstrukcije je kapitalni projekat, sa dalekosežnim posljedicama ne samo po crnogorsku energetiku i životnu sredinu, nego i socio-ekonomske prilike u zemlji što dodatno obavezuje menadžment EPCG da detaljnije kroz pripremu studije izvodljivosti sagleda finansijsku i ekonomsku opravdanost ovog projekta”, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili da je u oktobru prošle godine razvijena analiza pod nazivom Uticaj sistema trgovanja emisijskim kvotama (ETS) na poslovanje TE Pljevlja, koju je za potrebe NVO Eko-tim sačinio samostalni savjetnik za energetiku, Momir Škopelja.

“Kvalitet ovog dokumenta ogleda se u tome što je baziran na projekcijama kretanja cijena ugljen dioksida čija su osnova zadnje procjene Reutersa, projekcijama kretanja cijena električne energije iz studije SEERMAP iz 2017. godine, kao i procjeni sadašnjih troškova proizvodnje električne energije iz TE Pljevlja koju je uradila Energetska zajednica”, navodi se u saopštenju.

Iz Eko-tima su pozvali menadžment EPCG da objavi analizu kojom su sve projekcije najbitnijih troškova, prvenstveno proizvodnih i troškova CO2, i prihoda po osnovu prodaje struje uzete u obzir, a koje su pokazale finansijsku isplativost projekta za narednih 30 godina kako je to najavljeno iz EPCG.

“To je takođe vrlo upitno s obzirom na trenutnu situaciju i pritisak Evropske unije (EU) da se sve termoelektrane u EU zatvore između 2035. i 2040. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Povezane vesti BALKAN

10 Maj 2021 CG: Prijava državi zbog rada TE Pljevlja vijesti

19 Apr 2021 EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima vijesti

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

21 Mar 2021 CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU vijesti

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

2 Feb 2021 EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura vijesti

5 Jan 2021 CG: Od podmorskog kabla prihodovali 11,6 miliona eura pobjeda

21 Okt 2020 TE Pljevlja: 38 godina uspješnog rada analitika

27 Jul 2020 Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja rtcg

26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura analitikaWeb Analytics