elektroenergetika

Nova hidrocentrala na Dunavu
14 Jul 2020 - sputnik

Posle neuspešnih pregovora sa Bugarskom o izgradnji hidrotehničkog kompleksa Turnu-Magurele-Nicopole, rumunska Hidroelektrika planira da gradi novu hidroelektranu na svom delu Dunava, u Macinu. Projekat je vredan 14 milijardi leja (nepune tri milijarde evra).

„Reč je o izuzetno ambicioznom projektu, koji zaista želimo, o izgradnji nove hidrocentrale na Dunavu. Do sada je bilo mnogo diskusija, dosta se pričalo o investiciji Turnu Magurele-Nicopole. Ali, prekogranična investicija uvek zahteva dogovor oba partnera. Otkrili smo da stvari ne idu onako kako smo želeli. Zato ćemo pokušati da iskoristimo rumunski hidroenergetski potencijal“, rekao je Bogdan Badea, generalni direktor rumunske kompanije Hidroelektrika na nedavno održanoj konferenciji o energetskim pitanjima, prenela je E-nergia.ro pisanje Agerpresa.

Nova hidrocentrala će biti završena 2030.

Badea nije iznosio detalje ali se, iz investicione strategiju kompanije Hidroelektrik, vidi da je reč o Macin hidroelektrani, koja je uključena u strategiju Rumunije. Kao godina puštanja u rad predviđena je 2030. Nova hidroelektrana treba da ima instalisani kapacite od od 380 megavata.
Kao prednosti realizacije hidroenergetskog kompleksa Macin pored toga što je reč o lokaciji na rumunskom delu Dunava, Badea navodi da će se električna energija proizvoditi iz obnovljivih izvora. Uz to, istovremeno će biti obezbeđena voda za hlađenje reaktora nuklearne elektrane Černa voda ali i zaštita od poplava i unapređenje rečnog saobraćaja.

U studiji izvodljivosti, koju Hidroelektrika namerava da uradi tokom naredne dve godine, treba detaljno da budu analizirane sve alternativne varijante. Rumuni ne kriju da im je najzanimljiviji projekat Islaz-Somovi, koja ima bolje tehničke i ekonomske pokazatelje od projekta Macin. Ali, kako piše portal www.emwsee.eu njen najveći nedostatak je što su neophodni dogovori sa susednim zemaljama, Bugarskom i delimično Srbijom.

Ono što Rumuni treba da obezbede je, naravno, finansiranje projekta. Hidroelektrika računa na privlačenje nepovratnih evropskih sredstava – 50 posto u ukupnoj vrednosti projekta iz sredstva evropskih fondova, kroz podršku iz Zelenog dogovora a ostatak da finasira iz sopstvenih izvora.


Povezane vesti BALKAN

16 Feb 2021 Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju energetikanet

9 Feb 2021 ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE blic

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

2 Feb 2021 EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura vijesti

29 Jan 2021 Hrvatska zamalo Evropu ostavila u mraku dw

11 Jan 2021 NE Krško proizvela više od šest milijardi kWh energetikanet

7 Jan 2021 Počelo čiščenje otpada u Višegradu nova

6 Jan 2021 Elektroprivreda BiH planira ulaganja od 870 miliona evra b92

29 Nov 2020 EPCG: Potpisan ugovor o revitalizaciji trećeg agregata u HE Piva vijesti

17 Nov 2020 RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH slobodnaevropaWeb Analytics