elektroenergetika

Bugarska i Rusija formirale konzorcijum za izgradnju NE Belene
18 Jun 2020 - sputnik

Ministarka energetike Temenužka Petkova je izrazila zadovoljstvo što je kompanija „Rosatom“ potpisala sporazum o saradnji sa „Framatom SAS“ i „GE Stim Pauer“ u okviru odabira strateškog investitora za projekat nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj, rekavši da je dobar znak što se svetski lideri u sferi nuklearne energije spajaju u konzorcijum. Ona je dodala da je to „važan trenutak u datoj proceduri“ i da je dobra vest što se „tri od pet kompanija objedinjuju u konzorcijum“, kao i da bez učešća premijera Bugarska ne bi mogla da se pohvali takvim rezultatom.

Novost o saradnji „Rosatoma“ sa stranim partnerima je objavio i sam Borisov.

Kako su preneli iz „Rosatoma“, kompanije će udružiti snage kako bi učestvovale u proceduri odabira strateškog investitora za izgradnju „Belene“. Ukoliko „Rosatom“ izabere strateškog investitora projekta na osnovu tendera, „Dženeral Elektrik“ će biti razmatran kao partner za opremanje za turbogeneratorska postrojenja i mašinske sale, a „Framatom SAS“ kao ključni partner za opremanje automatizovanog sistema za kontrolu tehnološkog procesa za bugarsku nuklearnu stanicu.

Procedura odabira strateškog investitora nastavljena je u maju 2019. godine, a prethodno je bila odložena u aprilu zbog virusa korona, o čemu je Bugarska obavestila „Rosatom“. Prema rečima ministarke, u takvim uslovima učesnici projekta nisu mogli da dođu u Bugarsku i da se upoznaju sa neophodnim „osetljivim“ informacijama, koje se ne mogu poslati putem interneta.

Ukupno pet kompanija učestvuje u užem izboru u konkursu za odabir strateškog investitora: „Rosatom“, francuska kompanija „Framatom SAS“, američka „GE Stim Pauer“, „Kineska nacionalna nuklearna korporacija“ i „Korejska korporacija hidro i nuklearne energije“.

Povezane vesti BALKAN

22 Jan 2021 Bugarska ponovo obustavlja nuklearni projekat Belene euractiv

18 Jun 2020 Bugarska i Rusija formirale konzorcijum za izgradnju NE Belene sputnik

18 Maj 2018 Oživljava se nuklearna elektrana Belene? b92

12 Sep 2016 Bugarska: Rosatom traži isplatu duga za NE Belene blic

19 Jun 2016 Rusi spremni da grade nuklearku u Bugarskoj blic

14 Jan 2015 Borisov upozorio na tešku energetsku situaciju euractiv

4 Jun 2013 Bugarska energetika se nalazi pred kolapsom balkans

27 Feb 2013 Bugari krive svoje političare balkan

6 Feb 2013 Bugarska nuklearka Kozloduj dobija još dva reaktor balkans

30 Jan 2013 Premijer protiv izgradnje nove NE pressWeb Analytics