elektroenergetika

RS:OBNOVLJENA EKOLOŠKA DOZVOLU ZA HE BUK BIJELA
7 Jun 2020 - srna

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je resorno ministarstvo u skladu sa zakonskim procedurama obnovilo ekološku dozvolu za gradnju hidroelektrane /HE/ "Buk Bijela", te da nema žalbi na tu dozvolu. Golićeva je podsjetila da je Ministarstvo za prostorno uređenje još 2016. godine izdalo ekološku dozvolu za HE "Buk Bijela", te da su različiti postupci vođeni sve do Vrhovnog suda kada je potvrđena ekološka dozvola Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

"Ministarstvo je tada provelo studiju uticaja na životnu sredinu i ishod je bio pozitivan, te je potvrđena ekološka dozvola. Međutim, zbog kašnjenja zahtjeva za obnovu ekološke dozvole od strane "Elektroprivrede Republike Srpske", iz procesnih nedostataka došlo je do poništavanja ekološke dozvole i mi smo pristupili izdavanju nove", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je obavijestilo susjedne zemlje Crne Goru i Srbiju, kao što je uradilo i u prethodnom postupku.

"S obzirom na to da se ništa nije mijenjalo ni u snazi, niti na terenu, iskoristili smo prethodnu studiju uticaja na životnu sredinu, na koju nije bilo primjedbi i samo smo obnovili ekološku dozvolu u skladu sa zakonskim procedurama", rekla je Golićeva.

Ona je dodala da nije bilo žalbe na dozvolu, već da se nevladina organizacija obratila "Arhus centru" u Ženevi sa tvrdnjom da Crna Gora nije bila obaviještena o postupku izdavanja ekološke dozvole, što, kako je navela, nije tačno.Povezane vesti BALKAN

18 Feb 2021 Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo dw

7 Jan 2021 Počelo čiščenje otpada u Višegradu nova

17 Nov 2020 RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH slobodnaevropa

7 Jun 2020 RS:OBNOVLJENA EKOLOŠKA DOZVOLU ZA HE BUK BIJELA srna

3 Nov 2019 Tuzla:Počeli radovi na termoelektrani b92

10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru? rsevropa

30 Maj 2019 NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI novosti

1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA blic

7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA Blic

18 Apr 2018 MUTNI POSLOVI U ERS blicWeb Analytics