elektroenergetika

Otvorena malteška vjetroelektrana kod Ulcinja
19 Nov 2019 - rsevropa

Vjetroelektrana Možura u okolini Ulcinja, investicija malteške državne kompanije, vrijedna oko 90 miliona eura, svečano je puštena u rad. Ceremoniji su prisustvovali premijeri i ministri ekonomije i energetike Crne Gore i Malte. Premijeri Duško Marković i Džozef Muskat su ocijenili da projekat vjetroelektrane potvrđuje odlične političke i ekonomske odnosi dvije države. "Ovo je prvi put da naša kompanija u državnom vlasništvu realizuje važnu investiciju u drugoj državi, iz drugačije regije, i to u jednoj oblasti od strateškog značaja, a to je energetika. Za nas je ovo jedna nova lekcija i jedan veliki znak povjerenja koje gajimo prema vašoj zemlji", rekao je premijer Muskat dodajući da je presudno za odabir Crne Gore bilo to što se radi o dobrom i pouzdanom partneru za investiranje.

Premijer Marković je rekao da je tokom razgovora, pored projekta u oblasti energetike, zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u drugim oblastima.

"Turizam, poljoprivreda, zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja". rekao je Marković.

Crnogorski premijer je zahvalio Malti na podršci u procesu evropskih integracija Crne Gore. Njegov kolega je naglasio je da Malta, kao članica Evropske unije, podržava evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana. Marković i Muskat ocijenili su da je nedavna odluka Evropskog savjeta da ne počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom razočaravajuća i pogrešna.

Vjetroelektrana Možura nalazi se na istoimenom brdu između opština Ulcinj i Bar. To je, nakon vjetroparka Krnovo kod Šavnika najveća vjetroelektrana u Crnoj Gori.

Možura će godišnje proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura, saopšteno je iz Vlade. Proizvodni objekat snage 46 MW sastoji se od 23 vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, a glavni izvođač radova bila je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Iz Vlade podsjećaju da je ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države Crne Gore 2035. godine.

Povezane vesti BALKAN

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

2 Feb 2021 EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura vijesti

17 Jan 2021 VE Podveležje proizvela prve količine električne energije biznisinfo

7 Dec 2020 POČELA IZGRADNjA PRVE VJETROELEKTRANE U SRPSKOJ srna

7 Dec 2020 EPCG dobila preliminarnu ponudu za VE Gvozd analitika

29 Nov 2020 Rumunjska: 22,6 milijardi eura za energetiku energetikanet

14 Sep 2020 PROJEKAT VE "HRGUD" ZNAČAJAN ZA EKONOMSKI RAZVOJ srna

7 Sep 2020 BiH povećala kvote za obnovljive izvore energije seebiz

23 Avg 2020 EPCG obilježava jubilej analitika

23 Avg 2020 Hrvatska prešla 1 GW iz poticanih obnovljivih izvora energetikanetWeb Analytics