elektroenergetika

Dug građana CG premašuje 125 miliona
1 Sep 2019 - novosti

VELIKI broj građana, uglavnom zbog malih ili neredovnih primanja, često nije u mogućnosti da sve mesečne račune izmiruje na vreme. O tome svedoče i podaci državnih kompanija, prema kojima nagomilana dugovanja, samo za struju, vodu i komunalne usluge, iznose više od 125 miliona evra. Najveći iznos se duguje Elektroprivredi Crne Gore, čija ukupna potraživanja iznose 170,21 milion evra, a od čega se na stanovništvo odnosi čak 118,85 miliona. Nakon duga za struju, najveći iznos neplaćenih računa glasi na "Vodovod". I tu su najveći dužnici građani čiji dug iznosi skoro šest miliona evra. Dok prema podacima "Čistoće", za usluge odvoza komunalnog otpada stanovništvo duguje 2,16 miliona evra.

Penzionerka Marta J. iz Podgorice živi sama i kako kaže, penzija joj često nije dovoljna za hranu, lekove i račune, te nije u mogućnosti da redovno plaća sve režije.

- Nema te matematike kojom je moguće u 200 evra penzije smestiti sve račune i osnovne životne potrebe, a na to još imam i troškove za lekove koje ne mogu da uzmem na recept. Pored sve dobre volje da redovno izmirujem svoje obaveze, nisam u mogućnosti da to postignem bez pomoći dece. A nije ni njima lako, imaju porodice, svoje obaveze i troškove. Žalosno je da posle punog radnog veka doživim da ni osnovno ne mogu da platim i još budem na teret deci - priča baka Marta.

Kako je kazala, mesečni račun za struju joj uglavnom bude oko 40 evra, za vodu i komunalne usluge plaća još oko 15, a poslednje tri godine u obavezi je da agenciji koja održava ulaz zgrade u kojoj stanuje plaća gotovo 10 evra.

- Tako mi ode skoro pola penzije, ostatak meseca moram da preživim sa mizerijom koja ostane. Niko ne pita imam li i kako ću, svi oni traže svoje, ako ne platiš ugase ti struju ili prete tužbama. Nekoliko puta su me isključivali zbog duga, nisam plaćala nekoliko meseci, dug se nagomilao i sada moram tekući račun da platim na vreme, plus ratu za otplatu duga - žali se penzionerka.

Dodaje da na njeno ime pristižu računi za televiziju i telefon, ali da su na obezbeđenju "tog luksuza" insistirali njeni sin i ćerka, te da su preuzeli obavezu plaćanja na sebe.

Kada je reč o mogućnostima reprogramiranja duga i sprečavanje isključenja sa mreže ili utuženja, većina državnih preduzeća nudi sporazume za otplatu duga u mesečnim ratama uz uslov da se tekući računi izmiruju redovno.

- Kada iscrpimo sve mogućnosti pristupamo krajnjoj meri, odnosno prinuđeni smo da za neuredne platiše, u skladu sa Opštim uslovima za snabdevanje i internim procedurama, kreiramo naloge za isključenje i Predloge za izvršenje - kazali su iz EPCG.

Tu praksu imaju i u "Čistoći". Objašnjavaju da se dugovanja mogu izmiriti u periodu do dve godine, s tim da iznos mesečne rate bude najmanje 10 evra. Dužnike redovno upozoravaju na obavezu izmirenja duga, neposredno, prilikom uručivanja računa, dnevnih kontakata putem telefona, kao i uručivanjem opomena pred utuženje.

PRIVREDA DUGUJE OKO 55 MILIONA

KADA je reč o privredi, ukupna dugovanja za struju, vodu i komunalne usluge iznose oko 55 milona evra. I tu najveća potraživanja ima "Elektroprivreda" prema kojima dugovanja, iznose 51,36 miliona. Privredna društva za komunalne usluge duguju 1,49 miliona, dok nešto više od dva miliona od pravnih lica potražuje "Vodovod".

Povezane vesti BALKAN

18 Feb 2021 Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo dw

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

2 Feb 2021 EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura vijesti

31 Jan 2021 ERS: ZA SANACIJU MREŽE BIĆE ULOŽENO 386 MILIONA KM srna

5 Jan 2021 CG: Od podmorskog kabla prihodovali 11,6 miliona eura pobjeda

9 Nov 2020 Prihodi od energetskog kabla premašili sedam miliona eura analitika

26 Okt 2020 U Crnoj Gori će se graditi duplo veća solarna elektrana analitika

7 Sep 2020 Vetroelektrana Brajići - struja za više od 50.000 domaćinstava b92

23 Avg 2020 EPCG obilježava jubilej analitika

26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura analitikaWeb Analytics