elektroenergetika

RS ukida subvencije za izgradnju mHE
13 Feb 2019 - b92

Vlast Republike Srpske planira da ukine subvencionisanje proizvođača elektricne energije iz obnovljivih izvora. Proizvođači poručuju da je to pravno moguće učiniti samo za buduće elektrane, u suprotnom uslediće milionske tužbe protiv Srpske, piše portal Capital.ba, a prenosi Tanjug. Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede RS" (ERS), Luka Petrović, rekao je da Evropa zahteva da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora, ali da je ERS tu bila u zaostatku, te da su mnogi privatnici napravili MHE ili solarne elektrane.

"Na taj način se uvećava deo izdvajanja na računu gradjana. Medjutim, odlučili smo sada da idemo u izmenu zakonskih propisa i da nema više subvencionisanja i da se građanima ne uvećava izdvajanje za ekologiju. To ćemo postići izmenom propisa u Narodnoj skupštini, Vladi i Regulatornoj komisiji za energetiku", rekao je Petrović.

Što se tiče obnovljivih izvora, dodao je da će ERS, iz svojh sredstava, izgraditi solarnu elektranu, te da se gradi Vetropark Hrgud.

Generalni sekretar Udruženja proizvođača električne energije iz obnovnljivih izvora Dragan Jerinić kaže za portal "Capital" da se sa 2020. godinom završava jedan ciklus i kvote koje su predvidjene Akcionim planom RS za korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Ne može se zakon retroaktivno primenjivati, to se odnosi na buduće objekte, posle 2020. Treba da se nadje modalitet na koji način će nakon toga moći da se grade hidroelektrane da budu isplative, na ovaj način su potpuno neisplative. Ugovori koji su sada na snazi ne mogu biti poništeni ili ukinuti", ističe Jerinić i dodaje da bi usledile velike tužbe i da bi RS izgubila te sporove jer je potpisala obavezu na 15 godina.

Samo u prvih 11 meseci prošle godine za otkup struje od proizvodjača električne energije iz obnovljivih izvora izdvojeno je oko 24,8 miliona KM (oko 12,7 milione evra), od čega se na premiju odnosi 14,7 miliona KM (7,5 miliona evra), a toliki iznos planiran je i za ovu godinu, navodi se u tekstu.


Povezane vesti BALKAN

9 Feb 2021 ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE blic

7 Dec 2020 POČELA IZGRADNjA PRVE VJETROELEKTRANE U SRPSKOJ srna

17 Nov 2020 RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH slobodnaevropa

23 Feb 2020 OPASNA KRAĐA Ukrali transformator blic

8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI blic

29 Dec 2019 RS: Kupljeno tri puta više električne energije blic

26 Avg 2019 ERS O POSKUPLJENJU STRUJE blic

10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru? rsevropa

14 Maj 2019 HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE blic

1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA blicWeb Analytics