elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATEE BLOG - EE ZANIMLJIVOSTI

Ocena: 3.22 - Br.glasova: 826
HIDROELEKTRANA VIŠEGRAD

Ocena: 3.16 - Br.glasova: 765
Male hidrocentrale u Valjevu

Ocena: 3.16 - Br.glasova: 693
Mala hidroelektrana „Moravica”

Ocena: 3.27 - Br.glasova: 671
Buduća hidroelektrana Buk Bijela

Ocena: 3.07 - Br.glasova: 778
Solarna elektrana u Vranićima

Ocena: 3.05 - Br.glasova: 813
Električni luk - 1

Ocena: 3.09 - Br.glasova: 779
Električni luk - 2


EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 106 zanimljivostiWeb Analytics


Ocena: 3.07 - Broj glasova: 778
Solarna elektrana u Vranićima

U Vranićima se nalazi najveća solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji, dovoljna za potrebe 100 domaćinstava.Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije beleže snažan porast u svim krajnje korisnim sektorima, a ovakavan način korišćenja snage vetra i sunca postaje sve zastupljenije i u našoj zemlji. Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji postavljena je u čačanskom selu Vranići, snage 500 kilovata i ona je napravljena za potrebe proizvodnje i prodaje električne energije.

Ovo je jedna od prvih solarnih elektrana velikog kapaciteta u Srbiji, koja je u funkciji. Na ovom postrojenju montirano je oko dve hiljade solarnih panela sa snagom od 250 vati.„To ispunjava potreba za nekih 100 domaćinstava koji mogu da se napajaju sa ove elektrane. Ovi paneli su iz 2015. godine, a sada već imamo panele veće snage od 400 vati. Uz pomoć obnovljivih izvora enregije svako za potrebe svog domaćinstva može da namontira četiri do pet panela i time da omogući napajanje nekih osnovnih potrošača, kao što su rasveta, računari, rashladni uređaji”, kaže inženjer Saša Luković.

Sve češće se velike kompanije odlučuju da instaliraju upravo solarne panele, a najčešći razlog je pre svega ekonomski, a zatim i ekološki.


Ocenite blog