elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Dec 2021 - novosti - ENERGETSKA KRIZA STVARA RASKOL U EU

POJEDINE države Evropske unije, uključujući Francusku i Španiju, zatražile su jaču reformu propisa tržišta energije u bloku kako bi se izborile sa visokim cenama, što je naišlo na protivljenje druge grupe država, među kojima je i Nemačka, uoči današnjeg sastanka ministara EU.

Nemačka, Danska, Holandija i šest drugih zemalja objavile su u sredu zajedničko saopštenje u kojem se protive reformama energetskog tržišta EU, pred sastanak ministara energetike, na kojem će se razgovarati o njihovom odgovoru na visoke cene gasa i struje, prenosi Rojters.

Ograničavanje cena ili prelazak na drugačiji sistem određivanja nacionalnih cena električne energije mogao bi da obeshrabri trgovinu električnom energijom između zemalja i podrije napore za jače uvođenje jeftine obnovljive energije u sistem, tvrde ove zemlje.

Druga grupa država - Španija, Francuska, Italija, Grčka i Rumunija - uzvratila je saopštenjem u kojem se poziva na primenu pravila EU za zaštitu potrošača od snažnih oscilacija cena. One se takođe zalažu za zajedničku kupovinu gasa zemalja EU, kako bi se formirale strateške rezerve, i za analizu kojom bi se definisale reforme za tržište električne energije u bloku.

Cene energenata u Evropi porasle su jesenas do rekordno visokih nivoa zbog oskudne isporuke gasa naspram velike potražnje u ekonomijama koje se oporavljaju od pandemije kovid-19. Iako su se cene gasa povukle sa oktobarskih rekorda, one su još uvek relativno visoke.

Zemlje članice EU i dalje nemaju zajednički odgovor na rast cena energije, uprkos tome što su njihovi lideri i ministri održali više hitnih sastanaka poslednjih meseci po tom pitanju.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson izjavio je danas da će Evropska komisija predložiti okvir koji će omogućiti zajedničku nabavku strateških rezervi gasa, ali nije izneo detalje o tome.

To će biti deo predstojećeg predloga Komisije za unapređenje zakonodavstva EU o tržištu gasa, koji bi trebalo da bude objavljen 14. decembra.

Mnoge zemlje EU već su pribegle primeni privremenih nacionalnih mera kako bi zaštitile potrošače od većih računa, među kojima su i smanjenje poreza na struju i subvencije za domaćinstva.

Ministri će danas takođe oceniti napredak u pregovorima o utvrđivaju jačih ciljeva EU za poboljšanje energetske efikasnosti i proširenje obnovljivih izvora energije u ovoj deceniji.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

26 Dec 2021 novosti
NEMAČKA GASI NUKLEARKE
17 Dec 2021 rts
Rekordna potražnja za ugljem u svetu
25 Nov 2021 politika
Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj
23 Nov 2021 srbijadanas
PONOVO RASTE CENA STRUJE
29 Sep 2021 politika
Evropi prete nestašice struje i gasa
10 Jul 2021 b92
Liban bez struje, isključene dve najveće elektrane
1 Jul 2021 telegraf
Kina se suočava sa rekordnom nestašicom struje
18 Feb 2021 srbijadanas
ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE
5 Jun 2020 danas
Protestuju protiv nove elektrane na ugalj


Web Analytics