elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

25 Nov 2021 - b92 - Solarni paneli na krovovima podmirili ukupne potrebe za strujom

Južnoaustralijska elektromreža je u nedelju, 21. novembra, postala prva svetska elektromreža većeg kapaciteta sa negativnom potražnjom. Naime, solarni paneli na krovovima objekata i drugi mali generatori proizveli su više električne energije nego što je potrošačima bilo neophodno, i to u dva navrata tokom istog dana.

Negativna potražnja struje u ovoj australijskoj saveznoj državi najpre je zabeležena u periodu od 12:20 do 12:50, a potom u periodu od 13:25 do 13:50. Obnovljivi izvori su najviše električne energije generisali u 12:35 kada je u elektromreži izmeren višak od 46,4 MW. Viškovi su izvezeni drugim australijskim saveznim državama.

Solarni paneli na krovovima su tog dana zadovoljili 92 odsto energetskih potreba stanovništva, otkrivaju podaci australijskog operatera energetskog tržišta AEMO. Više od 280 hiljada domaćinstava u Južnoj Australiji koristi solar, što znači da jedno od tri domaćinstva (35 odsto) samostalno proizvodi čistu energiju.

Iako je zbog vikenda potražnja bila manja, važno je istaći da je 21. novembra strujom bila opskrbljena i prenosna mreža na koju su priključene velike rudarske kompanije i industrijski objekti poput ogromne Olimpijske brane.

S obzirom na to da se očekuje da će Australijanci nastaviti da instaliraju solarne panele, AEMO pokušava da osmisli i implementira mehanizme pomoću kojih će se elektromreža uspešno nositi sa velikim prilivom energije. Jedno od rešenja za negativnu potražnju jeste i skladištenje viškova u baterijama.


Šta možemo naučiti od Južne Australije o razvoju OIE?

Južna Australija ima površinu 11 puta veću od Srbije, a naseljava je 1,7 miliona stanovnika.

Svetski je lider na polju korišćenja obnovljivih izvora energije: u toku prošle godine solarne elektrane i vetroparkovi podmirili su 60 odsto energetskih potreba ove australijske savezne države. Dostignuće je još impresivnije kada uzmemo u obzir da je samo petnaestak godina ranije, 2006. godine, Južna Australija bila 100 odsto zavisna od fosilnih goriva.

Ogroman potencijal sunčeve energije i vetra u ovom regionu ne znači automatski i njihovo iskorišćenje. Vlada je stoga donela zakonodavne propise za privlačenje investitora i kompanija koje se bave razvojem projekata na tom polju.

Južna Australija planira da do 2050. iz obnovljivih izvora proizvodi 5 puta više energije nego što joj je potrebno postajući na taj način izvoznik zelene energije. Njeni ciljevi se znatno razliku od same Australije koja je trenutno jedan od najvećih izvoznika fosilnih goriva i kao takva je znatno zaostaje na polju klimatske akcije. Skorašnji plan za dostizanje karbonske neutralnosti do sredine veka mogao bi da predstavlja pomak čitave države u energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima, a ne samo pojedinačnih saveznih država kao što je Južna AustralijaVESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

13 Jan 2022 n1
Nemačka napušta ugalj do 2030
11 Jan 2022 sputnik
Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira
8 Dec 2021 novosti
ZAKORET KA ZELENOJ ENERGIJI
25 Nov 2021 b92
Solarni paneli na krovovima podmirili ukupne potrebe za strujom
23 Nov 2021 021
Portugal četvrta zemlja EU koja je zaustavila elektrane na ugalj
22 Nov 2021 sputnik
Angela Merkel za postepeno ukidanje nuklearnih elektrana
17 Nov 2021 rts
Da li je korišćenje vodonika kao goriva najbezbolniji način za postizanje ugljenične neutralnosti
8 Nov 2021 b92
Uzbekistan kupuje solarnu energiju od domaćinstava
14 Okt 2021 politika
Nuklearna energija na putu da dobije „zelenu etiketu”


Web Analytics