elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Nov 2020 - mondo - NAJVEĆA BATERIJA NA SVETU

Američka kompanija Tesla počela je da gradi najveću bateriju na svetu kapaciteta 450 MWh. Najveći baterijski sistem na svetu, onaj koji je južna Australija nabavila od Tesle krajem 2017. godine, uskoro to više neće biti, nakon što je američka kompanija najavila da planira da u državi Viktoriji, desetak kilometara jugozapadno od Melburna, izgradi novi sistem.

Prvi 100-megavatni sistem Hornsdale Power Reserve izgrađen je u južnoj Australiji samo 60 dana nakon što je Ilon Mask putem Twitter društvene mreže obećao da će ga postaviti u manje od 100 dana.

Vrlo brzo nakon stavljanja ove velike baterije u funkciju pokazalo se da ona može da napaja 30.000 domaćinstava električnom energijom u trajanju od oko jednog sata i tako da pomogne kad, zbog raznih prirodnih nepogoda, u delu zemlje nestane redovno snabdevanje električnom energijom.

Do kraja 2019. ovaj je sistem već doneo uštede veće od 50 miliona dolara, koliko je iznosila inicijalna investicija u njega. Sada ovaj primer sledi i susedna Viktorija. Oni su Tesla kompaniji početkom meseca poverili posao izgradnje još većeg baterijskog sistema.

Victorian Big Battery Megapack imaće mogućnost da snabdeva elektroenergetsku mrežu snagom od čak 300 megavata, dok će mu kapacitet biti 450 MWh. Biće, dakle, čak tri puta veći od onoga u južnoj Australiji, koji je u međuvremenu nadograđen na 150 MW.

Izgradnja će započeti krajem 2021. godine. Sistem će se smestiti u blizini mesta Gelong i biće dobro povezan sa obližnjim vetroelektranama i fotonaponskim farmama, a napajanje i uključivanje u distribuciju prema potrebi će pokretati softver. Investitor u ovaj sistem ovoga puta nisu državne vlasti, već francuska energetska kompanija Neoen, koja prodaje struju potrošačima na tom području.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

14 Jan 2021 vesti
Nova tehnologija čuva planetu
29 Dec 2020 srbijadanas
Električni automobili ne vole zimu: Grejanje i mraz smanjuju domet!
29 Sep 2020 nova
Kada će električni automobili postati svakodnevica?
2 Avg 2020 nova
Plaćanje parkinga u struji
20 Jul 2020 b92
Mercedesova električna limuzina imaće autonomiju od 700 km!
18 Jul 2020 telegraf
Evropa sve više kupuje električne automobile i hibride
11 Jun 2020 bif
Baterija za električna vozila koja može da traje dva miliona kilometara
23 Maj 2020 telegraf
Evropa postaje "električna"
17 Maj 2020 alo
OVA VOZILA SU BUDUĆNOST


Web Analytics