elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

10 Feb 2020 - telegraf - Solarne ploče da "prave" struju i tokom noći

Solarne ploče, poznate i kao fotonaponske ćelije, suočavaju se sa nekoliko izazova. Prvenstveno ih ometa promena godišnjih doba, koja donosi oblačne i kraće dane, ali je ipak osnovni izazov njihova nemogućnost da rade noću. Profesor Džeremi Mandej sa Kalifornijskog univerziteta Dejvis je osmislio rešenje za ovaj problem. U svojoj studiji on izlaže nacrt izvrnutih solarnih ćelija koje mogu da upijaju električnu energiju noćnog neba.

Ovakve solarne ćelije bi noću radile u suprotnom smeru. Sunčeva svetlost svake noći napušta Zemlju u vidu infracrvenih zraka, kojima se održava ustaljena temperatura.

Obične solarne ćelije proizvode energiju upijanjem sunčevih zraka, dok bi njegova "naprava" emitovala svetlost i na taj način bi strujni napon išao u suprotnom smeru, proizvodeći energiju, objašnjava Mandej.

Prema Mandejevom nacrtu, izvrnuta solarna ploča bi bila u stanju da proizvede i do 50 vati energije po kvadratnom metru, što je četvrtina energije koju obični paneli proizvedu tokom dana. Novi sistem bi funkcionisao i danju, u slučaju da nestane svetlosti ili ako su paneli okrenuti od Sunca.

Pojedina istraživanja ukazuju i na mogućnost prikupljanja otpadne toplote koju proizvodi glomazna mašinerija.

Inače, ovaj princip nije novina. I sami ga primenjujemo leti, kada otvorimo vrata i prozore kako bi toplota napustila naše stanove. U suštini, ovakav oblik pasivnog hlađenja koristi noćno nebo kao ogromni izvor toplote, piše Euronews Living.

Prošlogodišnji eksperiment Univerziteta Stanford je pokazao da se tehnologijom može proizvesti energija koristeći promenu u temperaturi između obdanice i noći. Iako su izvrnute solarne ploče tek u fazi nacrta, ovakav izum bi mogao da reši problem sakupljanja sunčeve energije u oblastima gde su vremenske prilike promenjive ili postoji manjak sunčeve svetlosti.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

29 Jun 2020 b92
Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena
12 Jun 2020 rts
Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori
11 Jun 2020 euractiv
Rekordni pad emisije CO2
3 Maj 2020 b92
Tesla želi da snabdeva Britaniju el. energijom
2 Maj 2020 nekonomija
Najveći šok u svetskoj energetici
9 Apr 2020 b92
Domaćinstvima plaćaju da koriste čistu energiju
17 Mar 2020 energetikanet
Poljska dosegnula 1,6 GW iz Sunca
12 Mar 2020 srbijadanas
USKORO ĆEMO DOBIJATI ENERGIJU IZ SVEMIRA
10 Feb 2020 bizlife
U EU prvi put više „zelene“ struje