elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

16 Okt 2017 - voa - Solarni paneli u budućnosti i na prozorima

Solarna energija je definitivno budućnost. Međutim, u toj budućnosti, umjesto krova prekrivenog solarnim panelima, prozori bi mogli da skupljaju sunčevu energiju i istovremeno pomažu u štednji struje. Ovo je svijetla nova ideja za novu solarnu tehnologiju koja bi mogla da promijeni način na koji vaši prozori funkcionišu.

"Ako ih sve položite, fluorescentni molekuli će da apsorbuju sunčevu svjetlost i da je usmjere ka ivicama stakla. Ako imate solarne panele na tim ivicama, možete da ih koristite za prozivodnju električne energije. I ako uključite struju, fluorescentni molekuli će biti uspravljeni, kao tečni kristali, što će omogućiti neometan prolazak sunčeve svjetlosti”, objašnjava Jerun Sol sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Ljeti, ova stakla će blokirati štetne ultraljubičaste zrake i vrućinu, poput roletni. Zimi su prozirna i omogućavaju da sunčeva svjetlost grije vašu kuću. Takođe mogu da funkcionišu kao solarni paneli, kažu holandski naučnici.

"Ovo je svijetleći solarni koncentrator. Riječ je o plastičnoj ploči koja sadrži veoma svijetle fluorescentne molekule. Ideja je da se zamijene uobičajni silicijumski solarni paneli u određenim područjima. Bila bi pojednostavljena ugradnja u zgradama, a mogao bi da se koristi i kao zvučna barijera ili na autobuskim stanicama”, ističe Majk Dubeju sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Ideja je da vas bilo koje staklo u budućnosti zaštiti ne samo od atmosferskih uslova, već i da se koristi kao prozirni solarni panel.

"Koliko mi znamo, prozori sa tečnim kristalima su trenutno jedino rešenje, koje ostaje ovoliko prozirno. Ne utičemo na vidiljivo svijetlo”.

Majkl Dubeju priznaju da ovi prozori ne funkcionišu toliko dobro koliko solarni paneli, ali da su jedina opcija u područjima u kojima nema mnogo direktne sunčeve svjetlosti.

"U veoma malom, suženom prostoru sa dobrim pristupom sunčevoj energiji, koristićete silicijumske solarne panele koji su najefikasniji. Međutim, drugdje, na primjer tamo gdje nema mnogo svjetlosti ili na sjevernom zidu zgrade, ili u prometnim područjima, ovo može da podnese udarac dječje lopte”.

Holandski tim već radi sa komercijalnim partnerima da izbaci ove prozore na tržište.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

29 Jun 2020 b92
Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena
12 Jun 2020 rts
Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori
11 Jun 2020 euractiv
Rekordni pad emisije CO2
3 Maj 2020 b92
Tesla želi da snabdeva Britaniju el. energijom
2 Maj 2020 nekonomija
Najveći šok u svetskoj energetici
9 Apr 2020 b92
Domaćinstvima plaćaju da koriste čistu energiju
17 Mar 2020 energetikanet
Poljska dosegnula 1,6 GW iz Sunca
12 Mar 2020 srbijadanas
USKORO ĆEMO DOBIJATI ENERGIJU IZ SVEMIRA
10 Feb 2020 bizlife
U EU prvi put više „zelene“ struje