elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Apr 2017 - press - Naučnici aktiviraju SUPERSUNCE

U eksperimentalnom centru kod Ahena će biti aktivirano veštačko sunce "Synlight". U unutrašnjosti postrojenja nalazi se 149 ksenonskih sijalica, koje zrače 10.000 puta jače od prirodne sunčeve svetlosti. Pomoću te svetlosti naučnici žele da dobiju vodonik, a cilj je proizvodnja ekološkog goriva, na primer, za avione.

Simulator sunca "Synlight" delo je inženjera Nemačkog vazduhoplovnog i astronautičkog centra (DLR) u Jilihu, kod Ahena. Intenzitet svetlosti sabrane na malom prostoru veći je 10.000 puta od prirodnog sunčevog zračenja na Zemlju. Čak je i indirektno zračenje sa zidova komore toliko jako da bi čovek mogao da ga izdrži svega jedan sekund, a danas će sunce velike snage na struju biti pušteno u rad.

Naučnici instituta za solarna istraživanja DLR nadaju se da će pomoću postrojenja "Synlight" razviti postupke za dobijanje goriva od obnovljivih energija.

Put do ekološkog goriva vodi preko proizvodnje vodonika. U unutrašnjosti veštačkog sunca svetli 149 ksenonskih sijalica prečnika jednog metra. Pomoću njih naučnici zagrevaju metal na 800 stepeni Celzijusa, istovremeno ga obavijajući vodenom parom. U molekulu vode, vodonik je vezan za atom kiseonika. Pri visokoj temperaturi metal reaguje s kiseonikom i ostaje vodonik. Kada se temperatura dodatno poveća, i kiseonik se odvaja od metala i proces se ponavlja. Kada vodonik stupi u reakciju s ugljen-dioksidom, nastaje klimatski neutralno tečno gorivo.

- Cilj nam je da iskoristimo sunce kako goriva više ne bismo proizvodili na bazi nafte, već regenerativno - kaže rukovodilac projekta DLR Kaj Vighart.
Laboratorijski eksperimenti treba da pomognu naučnicima da proizvodnju ekoloških goriva učine što efikasnijom. Tako, na primer, reba da ustanove koji je metal najpogodniji za izdvajanje vodonika, a inženjeri veruju da bi to mogao da bude cink ili cerijum.

Po završetku osnovnih istraživanja, sledeći korak su velike solarne elektrane. U blizini mesta Uarzazate, u Maroku, u toku je izgradnja solarnog polja, koje može da proizvede temperature približne onima koje proizvodi "Synlight", ali pomoću prirodne sunčeve svetlosti i hiljada ogledala. Takva postrojenja bi ubuduće mogla da proizvode ne samo struju, već i pogonska goriva.

Zbog oblaka i kruženja vazduha naučnici u prirodi nikada nemaju jednako zračenje, neophodan uslov za eksprimente sa obnovljivom energijom. Dosadašnja laboratorijska postrojenja su bila suviše mala, pa je zato simulator sunca u Jilihu toliko važan za napredak u oblasti razvoja obnovljivih pogonskih goriva.

Osim za proizvodnju vodonika, naučnicima bi visok intenzitet svetlosti mogao da posluži i u druge svrhe. Tako bi stručnjaci koji se bave istraživanjem materijala mogli da izlože nove komponente (npr. svemirskih letelica) jakom UV zračenju kako bi simulirali procese starenja.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

11 Jun 2020 b92
Velika Britanija obeležila 1464. sat proizvodnje bez uglja
26 Nov 2018 energetikanet
Kinezi stvorili šest puta toplije Sunce
19 Jan 2018 mondo
Geomagnetna oluja
3 Apr 2017 press
Naučnici aktiviraju SUPERSUNCE
18 Feb 2017 mondo
Cvet koji pravi struju
4 Jun 2016 euractiv
Ekspanzija obnovljive energije u Italiji
12 Maj 2016 b92
Cena struje u Nemačkoj otišla u minus, evo kako
16 Mar 2016 energetikanet
Revolucija pametne energije Britancima bi uštedila
10 Feb 2016 b92
Kina "oduvala" EU, brojke enormne